Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Branky, body, vteřiny

Maňasová vyrovnala český rekord na šedesátce, Švábíková zahájila sezonu výborným skokem

České atletky se blýskly v halách výtečnými výkony. Sprinterka Karolína Maňasová vyrovnala na mítinku Jablonecká hala český rekord na 60 metrů, když zvítězila za 7,23. Bronzová tyčkařka z loňského halového mistrovství Evropy Amálie Švábíková vstoupila do soutěžního roku výkonem 452 centimetrů. Lépe nikdy sezonu nezahájila, na mítinku Česká tyčka v pražské nafukovací hale na Strahově se ještě třikrát neúspěšně pokoušela o zdolání 462 cm.

Je nám líto, video expirovalo.
Maňasová vyrovnala na šedesátce český rekord

Dvacetiletá Maňasová navázala na velký výkonnostní vzestup z loňského roku, kdy se na stovce zařadila na druhé místo českých historických tabulek hned za Jarmilu Kratochvílovou.

Minulý týden si v Ostravě vylepšila osobní rekord na šedesátce o setinu na 7,31 a v Jablonci z něj už v rozběhu ubrala dalších pět setin. Ve finále pak byla ještě o tři setiny rychlejší a vedle rekordu do 22 let je nyní také spoludržitelkou absolutního národního maxima.

Věří, že ještě v této halové sezoně neřekla poslední slovo. "Doufám, že to ještě kousek posunu, protože je to můj druhý závod. Myslím, že tam rezerva ještě je. Trochu pomýšlím na halové mistrovství světa v Glasgow. Doufám, že se mi tam podaří kvalifikovat," řekla v rozhovoru na ploše.

Koulařský český rekordman Tomáš Staněk při prvním startu v sezoně nepřekonal hranici 21 metrů. Sice od druhého kola vedl a čtvrtým pokusem se zlepšil na 20,83, ale pak ho v páté sérii o osm centimetrů překonal Egypťan Mohamed Hamza a Staněk už nenašel odpověď.

Dálku vyhrál favorizovaný Radek Juška. Sedmý muž loňského mistrovství světa hned na úvod sezony atakoval osmimetrovou hranici, jeho nejdelší pokus měřil 794 centimetrů. V minulé halové sezoně, kdy měl zdravotní problémy, takhle daleko skočil jen při páté příčce na halovém mistrovství Evropy.

Výsledky atletického mítinku Jablonecká hala

Muži  60 m: 1. Özer (Tur.) 6,63, 2. Stromšík (ČR) 6,64, 60 m př.: 1. Štefko 8,05, dálka: 1. Juška (všichni ČR) 794, koule: 1. Hamza (Eg.) 20,91, 2. Staněk (ČR) 20,83.

Ženy – 60 m: 1. Maňasová 7,23 – vyrovnaný český rekord. 60 m př.: 1. Šínová (obě ČR) 8,06.

Pětadvacetiletá Švábíková od loňska drží český halový rekord 472 cm, výkon o dva centimetry horší jí na HME v Istanbulu zajistil třetí místo. V žebříčku pro účast na březnovém halovém mistrovství světa (Road to Glasgow 24) jí patří poslední postupová pozice, účastnický limit má hodnotu 480 cm.

Závod mužů vyhrál v osobním rekordu 560 cm Matěj Ščerba. Výškař Jan Štefela na Strahově nenavázal na úterní osobní maximum 230 cm z veřejných závodů ve Stromovce a tentokrát zdolal o 15 cm méně.

Zdroj
ČTK, ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články