Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
EP Benátky nad Jizerou

Malíková stlačuje svůj čas k olympijskému limitu. Ještě že OH nejsou letos, usmívá se

Barbora Malíková a olympiáda? Z nepravděpodobného snu se vyvinulo něco, co se dost dobře může stát. Česká čtvrtkařka, která o víkendu vyhrála MČR, si rovněž vylepšila rekord o 72 setin na 51,65. Od olympijského limitu ji nyní dělí rovné tři desetiny. 

Barbora Malíková
zdroj: ČTK autor: Chaloupka Miroslav

Na začátku této sezony, která měla být olympijská, jí k limitu chyběla více než sekunda. "Říkala jsem si, že olympiáda je strašně velký cíl a že bych to ani moc jako cíl brát neměla. Protože jsem byla od limitu strašně daleko, nebo já osobně jsem to tak vnímala. Když jsem teď běžela tenhle čas, tak jsem si říkala, že je super, že ta olympiáda není tento rok. Mladí sportovci mají větší šanci tam být a závodit tam ve všech sportech," řekla.

S trenérkou Janou Gellnerovou pomýšlely na to, že by se mohla na olympiádu dostat jako členka smíšené štafety, ale hlavním cílem mělo být červencové juniorské mistrovství světa v Keni. To se ale letos stejně jako ostatní velké akce kvůli koronaviru neuskuteční. Najednou měla volnější sezonu a dostala se do ústraní, protože už v hale si výbornými výkony řekla o pozornost o dva roky starší Lada Vondrová.

Před republikovým šampionátem ale i Malíková pomýšlela na zlepšení osobního rekordu. "Chtěla jsem běžet pod 52 sekund. Neříkala jsem to moc nahlas, protože ráda mám limity v hlavě. Kdybych pak náhodou zklamala, tak bych nerada zklamala i lidi okolo," prozradila někdejší dorostenecká mistryně světa. Spoléhala na to, že ji favoritka Vondrová i ostatní konkurentky potáhnou.

Je nám líto, video expirovalo.
Čtvrtkařka Malíková chce na OH do Tokia

Ve srovnání s nimi totiž rozbíhá první dvoustovku pomaleji. Vyhovuje jí útočit zezadu, což se ukázalo i v Plzni. Do cílové rovinky vbíhala za Vondrovou, ale pak ji předběhla. "Je pro mě dobré, když je někdo přede mnou nebo vedle mě běží. Víc mě to motivuje. Je super, že i v české atletice mám někoho, kdo běhá na stejné úrovni," pochvalovala si.

V závěru čtvrtky těží z toho, že běhá i osmistovku. A právě na osmistovce vidí trenérka Gellnerová její budoucnost. "Barča nerada slyší tu osmistovku, ale já vidím potenciál v tom, že Barča bude vynikající osmistovkařka. Ona na to má, ale hlava jí to nebere," řekla. Malíková by podobně jako Vondrová, která má podle mnohých také velký půlkařský potenciál, ráda zatím zůstala u čtvrtky.

"Měly jsme dohodu s trenérkou, že jednou ročně si ji zaběhnu nějakým slušným časem, nejlépe naplno. Já bych se toho ještě trochu držela. Letos to bylo plánované i kvůli té krizi, že budu stejně často běhat osmistovku jako čtvrtku. Teď to snad tak nebude, doufám v to," svěřila se.

Byla by ráda, aby nedělní výborný výkon pomohl k setrvání na čtvrtce. "Říkala jsem si, že teď si trenérka řekne, že je to dostačující, že ještě ten čas, kdy budu hlavně běhat osmistovku, přesuneme. Nevím. Netvářila se na to," podotkla s úsměvem závodnice Sokola Opava. 

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články