Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Kooperativa NBL 2023/2024

Lavillenie by si rád užil OH v Paříži ještě jako závodník

Světový rekordman ve skoku o tyči Renaud Lavillenie chce závodit na olympijských hrách v Paříži, kdy mu bude bezmála 38 let. Je možné, že se bude nějakým způsobem podílet také na jejich organizaci. Olympijský vítěz z Londýna byl mezi šesti desítkami francouzských sportovců, s nimiž pořadatelé pařížské olympiády diskutovali o jejich případné roli v rozšiřujícím se organizačním výboru.

Pro jednatřicetiletého Lavillenieho to byla novinka. "Nemám žádnou představu, jak bych se mohl zapojit. Jsem si celkem jistý, že se zapojím minimálně jako jedna z tváří, a možná se budu moci angažovat také uvnitř organizačního výboru," řekl trojnásobný evropský šampion, který na loňských OH v Riu skončil druhý.

Olympijskou soutěž před domácím publikem by si chtěl užít i jako závodník. "Myslím si, že ještě nebudu ve sportovním důchodu, až sem olympiáda dorazí. Mým cílem pro olympiádu 2024 v Paříži samozřejmě je být součástí týmu sportovců," prohlásil Lavillenie.

Je ale přesvědčen, že se to nevylučuje s angažováním při organizaci Her. "Je dobré, že v organizačním výboru už jsou sportovci, kteří pořád dělají sport, ale také myslí na svou budoucnost," poznamenal.

Je nám líto, video expirovalo.
Lavillenie: Závodit bych chtěl ještě na OH v Paříži

Závodnickou a organizátorskou dvojroli poslední dva roky zkouší na vlastní kůži při mítinku v rodném Clermont-Ferrandu. "Jsem pořadatelem mítinku, takže mám dobrý pohled zevnitř i zvenku, což může být zajímavé," poznamenal.

Prezident organizačního výboru Tony Estanguet, který se jako kanoista stal trojnásobným olympijským vítězem ve vodním slalomu, považuje zapojení sportovců za velmi důležité pro úspěch pařížské olympiády. Mohou zastávat pozice i na plný úvazek. "Chceme mít sportovce na různých úrovních odpovědnosti až na vrchol. Není pochyb o významu zapojení sportovců, kdykoliv mluvíme o budování vztahu ke sportu, angažování veřejnosti, sponzorech, médiích. Protože oni vědí, o čem Hry jsou, a znají tuto zemi," uvedl.

Mezinárodní olympijský výbor přidělil Paříži pořádání letní olympiády v roce 2024 na zářijovém zasedání v Limě. Paříž se o tyto hry ucházela společně s Los Angeles, které získalo následující OH v roce 2028.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články