Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Branky, body, vteřiny

Lasickeneová triumfovala v Eugene, nechce ale být dál neutrálním sportovcem

Eugene - Úřadující mistryně světa ve skoku do výšky Maria Lasickeneová (dříve Kučinová) oslavila návrat k mezinárodním závodům triumfem na mítinku Diamantové ligy v Eugene. Výkonem 203 centimetrů si vytvořila osobní rekord pod širým nebem a suverénně vede letošní světové tabulky. Lasickeneová patří k několika málo ruským atletům, kteří na jaře dostali od mezinárodní federace IAAF svolení startovat na mezinárodních akcích navzdory suspendaci ruského atletického svazu za doping.

Maria Lasickeneová
zdroj: Reuters autor: Tatjana Makejevová

Nelíbí se jí však status neutrálního sportovce. "Nechci mít u jména bílý čtvereček, ale legitimní trikoloru. Všichni chceme reprezentovat zemi, v které jsme se narodili. Samozřejmě to také děláme," uvedla Lasickeneová, která stejně jako ostatní ruští atleti přišla o celou loňskou sezonu včetně olympijských her v Riu de Janeiro.

Aby se atleti mohli vrátit na mezinárodní scénu, museli prokázat, že byli delší dobu testováni mimo ruský antidopingový program. "Nejdřív nás vyženou z vlasti, pak znovu prověřují, někoho nechají závodit, zatímco naši kamarádi z reprezentace dál čekají. Je to celé divné a nebudeme v klidu, dokud se to všechno nevyřeší," uvedla bývalá halová mistryně světa i Evropy.

Je nám líto, video expirovalo.
Maslák a Hejnová vybojovali start na MS, Holuša se přiblížil osobnímu rekordu

První ruský úspěch po zákazu startů přivítal šéftrenér reprezentace Jurij Borzakovskij. "To vítězství má pro naše atlety velký význam, protože většina z nich pořád nemůže startovat v mezinárodních soutěžích. Tenhle úspěch je povzbudí a dodá jim motivaci," řekl olympijský vítěz v běhu na 800 metrů z Atén 2004.

Vyzdvihl i výkon Lasickeneové. "Po tak dlouhé pauze je to vynikající výsledek a věřím, že se bude v sezoně ještě zlepšovat. Vždyť je teprve konec května," uvedl Borzakovskij.

V Eugene se měl vrátit i mistr světa v běhu na 110 metrů překážek Sergej Šubenkov, ale kvůli problémům s vízy na mítinku chyběl, stejně jako několik dalších atletů, převážně z Afriky.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články