Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Předvýběr.CZ Florbal MB - 1. SC TEMPISH Vítkovice

Kvůli dopingu v roce 2011 nebude Nazarov obhajovat zlato na OH v Tokiu

Trestu neunikl. Zpětná kontrola vzorků z mistrovství světa v roce 2011 v Tegu prokázala doping olympijského vítěze v hodu kladivem Dilšoda Nazarova. Vrhač z Tádžikistánu dostal dvouletý trest a nebude moci v Tokiu obhajovat zlatou olympijskou medaili z Ria de Janeiro. Trest, o kterém informovala Jednotka pro bezúhonnost atletiky, vyprší osmatřicetiletému atletovi už letos 23. září, přesto jej to připraví o šanci na start na odložené olympiádě.

Dilšod Nazarov
zdroj: ČTK autor: Ožana Jaroslav

Nazarov byl provizorně suspendován v roce 2019 těsně před začátkem mistrovství světa v Dauhá. Tehdy mu byla zastavena činnost za nález anabolického steroidu turinabolu při zpětném testování vzorků z šampionátu v Koreji. V Tegu tehdy Nazarov skončil desátý.

V Riu se Nazarov stal národním hrdinou, poté co získal pro Tádžikistán první olympijské zlato v historii. Ve sbírce úspěchů má také stříbro z MS 2015 v Pekingu.

Obě medaile mu zůstaly, vzhledem k pozitivnímu testu byl ale dodatečně diskvalifikován ze všech závodů v období od srpna 2011 do srpna 2013. Neplatí tím pádem ani jeho osobní rekord 80,71 metru, který si vytvořil v květnu 2013 v hale. Jeho platným maximem by nyní měl být výkon 80,62, kterým o rok později vybojoval druhé místo na mítinku Zlatá tretra.

Na této prestižní akci v Ostravě obsadil stříbrnou pozici celkem pětkrát, vítězství se tam dočkal jen v roce 2018 při Kontinentálním poháru.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články