Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Archiv D: 5x trenér

Kudlička po stříbru na ME: Jsem na sebe naštvaný, měl jsem na zlato

Amsterdam – Před odjezdem na mistrovství Evropy chtěl tyčkař Jan Kudlička medaili, dnes mohl mít ve finále zlato. Titul prohrál na pokusy i proto, že selhal světový rekordman Renaud Lavillenie z Francie, který neskočil základní výšku. Možná titul prohrál i proto, že se bál skákání na klíčové tyči, u níž až při soutěži zjistil lehké poškození. 

Jan Kudlička
zdroj: ČTK/AP/ autor: Elaine Thompson

"Měl jsem těch 570 jednoznačně skočit," konstatoval Kudlička. Na medaili mu stačilo 560, tedy stejný výkon, za který bral Polák Robert Sobera zlato. Lavillenie neskočil svůj základ 575. "Dvakrát mi to spadlo lehce. Oni tady mají laťky lehce přihnuté nahoru, a když o to člověk brnkne, tak to hned spadne," uvedl osmadvacetiletý závodník. "Ale možná je dobře, že jsem se před olympiádou neuspokojil. Proč nezopakovat stejný výsledek v Riu?" naznačil.

Mezi tyčkaři je totiž největší konkurence právě v Evropě. Lavilleniemu přál, aby se dostal do soutěže a vyhrál. I proto, že před dvěma lety v Curychu prohrál stříbro na pokusy s jiným Francouzem Kévinem Menaldem. "Stejně bych byl naštvanej, kdybych byl na pokusy třetí, ale takhle mě to mrzí ještě víc, když jsem o pokusy druhý," litoval Kudlička.

"Ale Lavillenie nedělal nic špatně, byly špatné podmínky. Měl ty skoky vysoké a padal na laťku. To by bylo stejné, i kdyby tam měl 560," řekl. Nebezpečný poryv pocítil nejvíc při druhém pokusu na 570. "Foukalo mi do zad, ale pak mi těsně před skokem fouklo z boku a zvedlo mi to tyč," popisoval.

Dokonce zvažoval, že skok zabalí. "Nakonec to zase spadlo těsně. Budu dneska tlouct hlavou do zdi," pousmál se. "Ale jde se dál. Dneska jsem byl připravený nejlíp z těch kluků běžecky, na Rio to snad připravím ještě líp," řekl.

V olympijské přípravě ale bude řešit problém, a to dost zásadní. Ve snaze skočit zlatou výšku sáhl pro svou tvrdší a rekordní tyč. Najednou ale uviděl, že je "ťuknutá" v úchopu mezi rukama. Nechtěl proto riskovat, že by své klíčové náčiní zlomil.

K laminátovým tyčím se letos uchýlil i proto, že karbonové, na kterých roky skákal, se často lámaly. "Takže asi je lepší být druhý a zdravý než mistr Evropy a zraněný," soudil. Tyč má malou prasklinu, která se projeví bílým místem a "pavučinkou" v laminátu. "Jako byste rozbili přední sklo na autě. To vlákno je porušené," vysvětloval.

Neví, jestli bude muset shánět novou. "Ale možná jsem o ni přišel. Nevím, jak to budu řešit. Potřebuju přesně tuhle. Nejlepší by bylo, kdyby ji někdo otestoval, jestli vydrží," rozesmál se. "Tuhle jsem ještě nezlomil a bylo by blbý ji zlomit před olympiádou," zvážněl.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články