Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Archiv D: Hokej v srdci

Kratochvílová: Čas od času se narodí výjimeční lidé. Kde má Bolová hranice, nevím

Čtvrtkařka Femke Bolová na nizozemském šampionátu časem 49,26 sekundy o celých 33 setin překonala halový rekord, který měla ve svém držení dlouhých 41 let Jarmila Kratochvílová. Česká legendární běžkyně jí úspěch přeje a v rozhovoru pro ČT sport uvedla, že dvaadvacetiletá Nizozemka by mohla v budoucnu mířit na ještě lepší časy.

Je nám líto, video expirovalo.
Kratochvílová o Bolové: Vždycky se mi líbila, rekord jí přeju

Mladá Nizozemka se v letošní halové sezoně zatím zlepšuje nevídaným způsobem. Poté, co jako čtvrtá žena v historii překonala před týdnem v hale na 400 metrech padesátisekundovou hranici, v Apeldoornu doslova zbořila historické tabulky, když cíl proťala ještě o sedm desetin rychleji.

O parádním běhu Bolové se Kratochvílová dozvěděla od jedné ze svých svěřenkyň po telefonu poté, co celý den sledovala biatlon. "Jen mi řekla: 'Už to víš?' a já odpověděla 'A co?' Možná kdyby to byl ten letní světový rekord, tak bych třeba byla chvilku smutná, ale čtyřicet let je čtyřicet let," usmála se.

Dvaasedmdesátiletá Kratochvílová sledovala Bolovou už delší dobu, očekávala ale, že nejprve překoná rekord na 400 metrů překážek. Z této trati má Bolová i bronzovou medaili z olympijských her v Tokiu. Nejlepší čas světa ale stihla zaběhnout dříve v roce 2022 časem 50,68 sekundy Američanka Sydney McLaughlinová.

"Vždycky se mi líbila a nebýt Američanky jsem si říkala, že to ona zaběhne 400 metrů překážek. V hale se plotky neběhají, tak se Femke zaměřila na tuhle trať. Přeju jí to a rekord zůstává v Evropě," řekla Kratochvílová.

Femke Bolová si běží pro světový rekord
zdroj: Twitter @EuroAthletics

Podle bývalé atletky nedosáhla Bolová ještě plně svých hranic. "Čas od času se narodí výjimeční lidé, kteří mohou podávat výjimečné výkony, a ona mezi ně patří. Kde má hranice, nevím, záleží to i na zdraví. Myslím si, že tohle není úplně její hranice a já se už teď těším na 400 metrů překážek.

Čas Kratochvílové z Milána z března 1982 byl nejstarším běžeckým světovým rekordem v atletice. Česká běžkyně přiznala, že někdy i pozapomněla, kdy tento výkon vůbec zaběhla: "Ten letní to vždycky nějak přetloukl," narážela Kratochvílová na legendární výkon na 800 metrech z Mnichova 1983, kdy zastavila časomíru na 1:53,28 minuty.

"Chvíli by to ještě mohlo vydržet, ale myslím si, že výkonnost se posouvá. Včera mi chodily utěšující smsky, lidé nepochopili, že nejde o ten důležitý letní světový rekord. Uvidíme, nechtěla bych dalších mnoho let sedět u televize a mačkat stopky, jestli to někdo zaběhne, nebo ne. Ale jsem ráda, že zatím tady v Česku rekord je," dodala na závěr Kratochvílová.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články