Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Předvýběr.CZ Florbal MB - 1. SC TEMPISH Vítkovice

Koulařka Červenková i mílaři Sasínek s Frišem postoupili na HME v Toruni do finále

První vrcholná atletická akce od mistrovství světa v Dauhá na podzim 2019 odstartovala v polské Toruni. Během prvního dne halového evropského šampionátu postoupila do finále kompletní trojice českých reprezentantů. Koulařka Markéta Červenková díky osobnímu rekordu 18,16 metru a také mílaři. Filip Sasínek zásluhou druhé pozice v rozběhu a po úspěšném protestu české výpravy se radoval také Jan Friš. Ten měl sice první nepostupový čas, ale doplatil na kolizi v poslední zatáčce.

Filip Sasínek
zdroj: ČT4 autor: Jaroslav Ožana

Sasínek překonal v únoru na mítinku World Indoor Tour v Toruni halový český rekord Jakuba Holuši. V rozběhu měl těžký úkol, protože na startu bylo 51 běžců a ze čtyř běhů postupovali přímo jen první dva a další čtyři časem. Diktoval proto tempo a měl dost sil i na závěr, ve kterém ho předstihl jen domácí obhájce titulu Marcin Lewandowski.

Rodák z Hodonína finišoval v čase 3:40,04. "Když máte v běhu Marcina, což je výborný finišman, tak tam máte jedno místo, a to bylo riziko. Bylo potřeba s tím něco dělat," řekl webu Českého atletického svazu. "Z takhle rychlého závodu to ve finiši pro nikoho není příjemné. Věřil jsem, že když se nepůjde dobře mně, tak ani ostatní nebudou mít tolik sil," dodal závodník, který byl před dvěma lety v Glasgow čtvrtý.

Výborně si v rozběhu počínal i Friš, ale v poslední zatáčce ho v boji o pozici strčil Ir Luke McCann, a i když se Friš v cílové rovince vrátil před něj, ani třetí místo nejdříve nestačilo. Pětadvacetiletý Čech dosáhl času 3:40,99 a o 59 setin zaostal za posledním postupovým výkonem Belgičana Stijna Baetena.

Friš byl nejprve zklamaný, že se mu ani napočtvrté nepodařilo na HME postoupit do finále. Česká výprava ale po zhlédnutí videozáznamu podala protest a jury ho uznala. Friš tak rozšířil počet finalistů na třináct.

Posledním postupovým časem byl výkon 3:40,40 Belgičana Stijna Baetena. Nejrychlejší čas zaběhl Španěl Ignacio Fontes (3:38,68), s přehledem postoupil i evropský rekordman a největší favorit Jakob Ingebrigtsen z Norska.

Osobní rekord s puncem finále

Červenková díky novému osobnímu maximu uzavřela postupovou osmičku. Sedm závodnic před ní splnilo kvalifikační limit 18,40 metru. Kvalifikaci vyhrála obhájkyně stříbrné medaile Christina Schwanitzová z Německa výkonem 18,86 metru.

Je nám líto, video expirovalo.
Osobní rekord Červenkové ve vrhu koulí na HME s ohlasem

Česká reprezentantka při premiéře na HME hned prvním pokusem o centimetr vylepšila svůj halový rekord z letošního mistrovství republiky v Ostravě. Ve druhé sérii přidala dalších 23 centimetrů, poprvé v hale překonala osmnáctimetrovou hranici a posunula se na postupovou pozici.

Na té se už udržela. "Jsem šťastlivec, jediná bez limitu, takže štěstíčko se konečně otočilo na moji stranu," řekla účastnice dvou venkovních ME, která poprvé postoupila do finále.

V něm by chtěla podat ještě lepší výkon, protože i v nejdelším vrhu cítila rezervu. "Nejlépe olympijský limit, což je osmnáct a půl," poznamenala.

Není si ale jistá, v jaké pohodě do pátečního finále nastoupí. "Pro mě to bude něco nového, protože házet takhle dva dny za sebou, to nepraktikujeme ani na tréninku. Takže pro mě to bude takové překvápko," svěřila se.

Kvalifikaci vyhrála obhájkyně stříbrné medaile Christina Schwanitzová z Německa výkonem 18,86 metru.

Halové mistrovství Evropy v atletice v Toruni (Polsko):

Kvalifikace a rozběhy s českou účastí:
Muži: 1500 m:

1. Fontes (Šp.) 3:38,68, ...8. Sasínek 3:40,04, 13. Friš (oba ČR) 3:40,99 - oba postoupili do finále.
Ženy: Koule:
1. Schwanitzová (Něm.) 18,86, ...8. Červenková (ČR) 18,16 - postoupila do finále.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články