Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
TCL V Repre

Kouč Dvořák: Čeští atleti se víc ukázali než neukázali

Curych - Třetí nejúspěšnější mistrovství Evropy v samostatné historii mají za sebou čeští atleti. S bilancí jednoho zlata, jednoho stříbra a dvou bronzů zaostali pouze za šampionáty v Helsinkách 2012 a Göteborgu 2006. V bodování finálových umístění získala česká výprava 48 bodů, což je rovněž třetí nejlepší výsledek.

Je nám líto, video expirovalo.
Šéftrenér Dvořák: Šampionát byl úspěšný a těším se na pražský

Česká výprava si připsala deset finále, navíc Jakub Holuša do finále běhu na 1 500 metrů nenastoupil kvůli nemoci, která ho postihla po vyčerpávajícím rozběhu. Šéftrenér reprezentace Tomáš Dvořák mluvil před šampionátem o dvanácti finále. Česká republika je v medailové bilanci na dvanáctém místě, v bodování se atleti dostali do elitní desítky.

"Říkal jsem si, že pět medailí by bylo akurátních, bylo na ně, kurňa, ale myslím, že bez Másla a Hejnovky to bylo výborné," hodnotil Dvořák s odkazem na zraněné Pavla Masláka a Zuzanu Hejnovou. "Čeští atleti se víc ukázali než neukázali, jsem rád. Jen škoda, že nebylo hezčí počasí, pršelo a byla zima, dívalo by se na to lépe," usmál se.

Titul získala Barbora Špotáková a zkompletovala tak zlatou sbírku, stříbrný byl její oštěpařský kolega Vítězslav Veselý, bronzy vezou domů chodkyně Anežka Drahotová a tyčkař Jan Kudlička. Smůlu měli běžkyně Denisa Rosolová a výškař Jaroslav Bába, kteří byli těsně pod stupni vítězů. Ve finále do osmého místa ještě byli překážkář Petr Svoboda (5.), tyčkařka Jiřina Svobodová (6.), koulař Jan Marcell (6.) a štafeta mužů na 4x400 metrů (8).

Je nám líto, video expirovalo.
Čeští atleti se vrátili z mistrovství Evropy

Velemazačka Špotáková

Dvořák vyzdvihl zejména Špotákovou za to, jak bojovala. "To je velemazačka," uznal. Pochválil ji za taktický krok, když ve čtvrtém pokusu sáhla k technickému hodu z polovičního rozběhu. "Tenhle pokus ji hrozně srovnal. Je úžasné, že ze sebe vydoluje, co bylo potřeba, a stačilo to," prohlásil. "A další motivaci bude mít v momentu, jak se vrátí Abakumovová a Obergföllová," dodal.

Litoval dvou čtvrtých míst. "Samozřejmě, že to zamrzí. Ale je to sport, krásný sport, měřitelný sport a tak to dopadlo," uvedl. Mrzela ho i neúčast nemocného Holuši ve finále patnáctistovky. "Závod byl šitý na něj, ale nedalo se tomu poručit. A pak mě mrzí ti, kteří nedokončili, nehodili nikam, prostě neodjíždějí z ME s výkonem," prohlásil Dvořák.

Před dalším šampionátem, kterým bude halové ME v březnu v Praze, ale má dobrou náladu, byť oštěpaři a Drahotová závodit nebudou. "Věřím, že domácí prostředí bude pro atlety motivací a ti, kterým to nešlo, tak je to nakopne a budou se také chtít ukázat. A snad se uzdraví Máslo (Maslák) a Zuzka (Hejnová)," věřil. "Chtěl bych, aby se v Praze ukázalo co nejvíc českých atletů. Jsme s to doma uspět," dodal.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články