Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Panorama

Koronavirus se dotkne i závodu Běchovice–Praha, startovat se bude v menších vlnách

Pořadatelé běžeckých závodů mají problém s nově zavedeným limitem maximálně 50 lidí pro venkovní akce, na kterých nemají všichni svá místa k sezení. Opatření se podle výkladu atletického svazu vztahuje i na tradiční závod BěchovicePraha, kde budou běžci v neděli startovat ve vlnách maximálně po 50 lidech.

Běh Běchovice - Praha
zdroj: ČTK autor: Roman Vondrouš

"Český atletický svaz po konzultaci s předsedou Národní sportovní agentury Milanem Hniličkou vnímá fakt, že na akcích mimo stadion mají závodníci startovat ve vlnách po maximálně padesáti osobách. Tuto skutečnost akceptujeme a přizpůsobíme tomu organizaci závodu Běchovice –⁠ Praha," uvedl předseda Českého atletického svazu Libor Varhaník.

Konkrétní dopady opatření, jež ministerstvo zdravotnictví vyhlásilo ve středu, nebyly hned jasné. Tiskové oddělení ministerstva sdělilo, že se do limitu nezapočítávají sportovci, rozhodčí, trenéři a další lidé podílející se na realizaci sportovní akce, kteří jsou odděleni od ostatních návštěvníků. Například hokejisté na ledě a na střídačkách při zápasech, protože pro vnitřní akce platí limit deseti lidí bez míst k sezení.

Běžci při hromadných závodech jsou ale podle současného výkladu jiný případ, na ně se omezení vztahuje. Zástupci iniciativy Za zdravé Česko, sdružující organizátory závodů ve vytrvalostních sportech pod širým nebem, chtějí s ministrem zdravotnictví Romanem Prymulou jednat o změně.

"Já jsem ještě mluvil s panem Hniličkou a ten potvrdil číslo padesát, že o tom mluvil s panem Prymulou. My jsme se dohodli, že je to pro nás z organizátorského pohledu hrozná potíž. Je naší snahou vyvolat co nejrychleji jednání s panem ministrem Prymulou za účasti pana Hniličky," řekl Marek Tesař, zakladatel iniciativy Za zdravé Česko.

Ta vznikla na jaře ve snaze o obnovení běžeckých a dalších závodů pro širokou veřejnost a nastavení podmínek jejich bezpečného konání i v době koronavirové pandemie. Organizátoři se chtějí vrátit k limitům, které s týmem kolem tehdejšího náměstka Prymuly dohodli na jaře. "Současná opatření jsou přísnější, než byla na jaře. Tam hned na začátku dovolili 200 lidí a pak to dali během jednoho týdne na 500," připomněl Tesař.

Řada akcí se plánuje už na tento víkend. Jejich organizátoři tak řeší, jak s nimi naložit. "Pořadatelé těchto víkendových závodů se asi pokusí vyjít vstříc té padesátce. U těch menších to bude realizovatelné, u těch větších je to problém. Start se pak natahuje," poznamenal Tesař.

Podobnou organizaci lze očekávat i na Běchovicích, jež jsou zároveň mistrovstvím republiky v silničním běhu na deset kilometrů. Loni se závodu zúčastnilo zhruba 2500 běžců. Letos musejí na start přijít v rouškách. "Tu budou mít nasazenu v prostoru až do vyběhnutí. Startovní koridor bude ošetřen tak, že mezi běžci se budou před startem udržovat dvoumetrové rozestupy," uvedl Varhaník.

Pořadatelé se snažili co nejvíce eliminovat shlukování lidí. Věková kategorie nad 60 let bude mít vlastní start, zrušeny byly ceremoniály v cíli. "Po proběhnutí cílem dostanou běžci další novou roušku s tím, že ihned po doběhu odcházejí mimo prostor cíle," doplnil Varhaník.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články