Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
EURO 2024 Německo

Konec přešlapů? Nový způsob měření chce změnit skoky do dálky

Atletika zvažuje další změny v pravidlech. Týkají se skoku do dálky, v němž by odrazové prkno mohla nahradit "odrazová zóna". Nový způsob měření by díky tomu stanovil přesné místo odrazu. Světová atletika hodlá novinku v následujících dvou letech testovat na závodech nižší kategorie.

Je nám líto, video expirovalo.
Atletika zvažuje změnu podoby skoků do dálky

Statistiky říkají, že celá třetina skoků z loňského mistrovství světa v Budapešti byla označena jako nezdařená. Podle Světové atletiky tím klesá atraktivita této disciplíny – a nejvyšší organizace tohoto sportu to hodlá změnit.

Výkonný ředitel Světové atletiky Jon Ridgeon, sám na krátkých překážkách stříbrný medailista z MS, prozradil v podcastu Anything but Footy změny, o kterých se momentálně diskutuje.

Podle jedné z nich by například odrazové prkno měla nahradit "odrazová zóna". Vzdálenost skoku by se tím měřila od místa odrazu, výsledky by byly ihned dostupné a počet nezdařených pokusů by se rapidně snížil.

Taková úprava by výrazně proměnila podobu dálkařské disciplíny, což vyvolalo i četné negativní reakce. Legendární Carl Lewis na sociální síti X označil novinku za znehodnocení nejtěžší atletické disciplíny. Změnu připodobnil ke zvětšení basketbalového koše, protože spousta hráčů mine hod za tři body.

Čtyřnásobný olympijský šampion z dálkařského sektoru z let 1984 až 1996 se ale nemusí bát, že by odrazové zóny viděl třeba už na Hrách v Paříži. Světová atletika totiž chce možnou novinku nejprve dva roky testovat. Do té doby se tedy bude skákat podle klasických pravidel, což platí i o nadcházejícím halovém mistrovství světa ve Skotsku.

Přímé přenosy z něj sledujte od 1. do 3. března na ČT sport a ČT sport Plus.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články