Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
FORTUNA: NÁRODNÍ LIGA 2023/2024

Končím, oznámila vytrvalkyně Vrabcová Nývltová. Bude pomáhat jiným běžcům

Všechno jednou končí. V sedmatřiceti letech se rozhodla uzavřít úspěšnou kariéru i atletka a bývalá běžkyně na lyžích Eva Vrabcová Nývltová. Pětinásobná olympijská účastnice a držitelka českého rekordu v maratonu to oznámila na tiskové konferenci a důvodem byly především zdravotní důvody. Nyní bude pracovat v projektu RunCzech Racing team a pomáhat jiným běžcům.

Je nám líto, video expirovalo.
Vrabcová Nývltová ukončila kariéru

Vrabcová Nývltová se zúčastnila zimních Her v Turíně 2006, Vancouveru 2010 a Soči 2014, kde pátým místem v závodě na 30 kilometrů volně v běhu na lyžích zaznamenala nejlepší výsledek.

Před sedmi lety skončila na letní olympiádě v Riu de Janeiro šestadvacátá v maratonu a v roce 2018 získala ve stejné disciplíně bronz na mistrovství Evropy, kde stanovila český rekord časem 2:26:31.

"Je spousta věcí, na které budu vzpomínat. Když jsem jako malá prohlásila při sledování Her v roce 1992, že také pojedu na olympiádu, nenapadlo mě, že se mi to povede víckrát než jednou. Byť to stálo strašně moc úsilí, mám do jisté míry zničené zdraví a nebyla jsem na maturitním plese, tak všechny ty zážitky za to stály," řekla Vrabcová Nývltová.

Za vrcholné události v lyžařské kariéře označila olympiádu v Soči, účast na Tour de Ski nebo mistrovství světa ve Falunu. "Nejraději ale vzpomínám na tu atletickou část, ať je to debut na Pražském maratonu, půlmaratonu, maraton v New Yorku, nebo český rekord na mistrovství Evropy. Těch zážitků bych z atletiky mohla jmenovat spoustu a většina z nich byla právě díky RunCzechu," uvedla Vrabcová Nývltová

Po narození dcery Adély v dubnu 2020 se kvalifikovala i na předloňskou olympiádu v Tokiu. Kvůli potížím s pravou kyčlí a stehenním svalem tam ale maraton nedokončila. Zdravotní potíže s kyčlemi byly i jedním z důvodů pro ukončení kariéry.

"Těch věcí byla spousta. Ať už zdraví, vztahy, které na podzim nebyly ideální," vysvětlovala atletka s tím, že má stále problémy s kyčlemi. "Definitivní rozhodnutí padlo, když mi dali na Olympu nůž na krk, že musím ve Valencii zaběhnout čas pod 2:30, a nepustili mě na soustředění. Jinak bych to asi ještě zkoušela dál," uvedla rodačka z Trutnova.

"Pak přišla nabídka od Carla (Capalba, šéfa RunCzechu, pořadatele Pražského maratonu), které si moc vážím. Myslím, že jsem odešla v pravou chvíli," podotkla Vrabcová Nývltová, která na podzim skončila v Olymp centru sportu ministerstva vnitra.

"Mám dál možnost trénovat a posílat tréninkový plán pro ty, kteří jsou registrovaní na Pražský maraton. Kdo má zájem, tak jednou týdně s ním chodím trénovat do Stromovky," líčila.

Poděkovala všem, kteří jí během sportovní kariéry pomáhali. Vyzdvihla především rodinu s manželem Martinem a dcerou Adélkou. "Těch lidí je strašně moc, a kdybych je měla všechny jmenovat, byli bychom tu hodně dlouho," řekla a neubránila se i slzám.

Nyní by ráda pomáhala běžcům v RunCzech Racing teamu. V něm jsou například Jiří Homoláč, Patrik Vebr, Damián Vích, Martin Zajíc nebo Julia Anna Lilly Bell. "Doufám, že moje ovečky budou mít dobré výsledky a moje budoucnost bude mít s nimi jasné trvání. Ráda bych, aby se zlepšovali a abych jim poskytla dobrý servis. Pokud někomu pomohu, aby se dostali tam, kam já, anebo ještě dál, tak mě to bude naplňovat," dodala Vrabcová Nývltová.

Ačkoliv aktivní kariéru uzavřela, připustila, že si ještě občas zazávodí. "Nebudu běhat na profi úrovni, ale doufám, že se někdy na závodech RunCzechu ukážu a v rámci toho, co zdraví dovolí, si něco odběhnu. Běhání pořád miluju," přiznala.

Související články
  • 420622 » Olympijský maraton žen patřil Keňance Jepchirchirové, Joglová dokončila na 52. místě
  • 420550 » Zázrak se nekoná, ale vyběhnu. Vrabcová Nývltová se přes zdravotní problémy postaví na start maratonu
  • 420460 » Čekání na zázrak. Vrabcová Nývltová má problém s kyčlí a zvažuje start v maratonu
  • 416793 » Vrabcová Nývltová se po mateřské vrátila vítězně a zajistila si start v Tokiu
Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy