Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Branky, body, vteřiny

Klučinová ukončila kariéru a těší se na dovolenou. Teď budu atletický fanoušek, plánuje

Vytoužená dovolená. To je teď hlavní cíl vícebojařky Elišky Klučinové, která před týdnem ukončila v jednatřiceti letech kariéru. Česká rekordmanka, která v roce 2015 získala bronz na halovém mistrovství Evropy v Praze, se rozloučila na mistrovství republiky družstev v Hodoníně. "A teď jsem se přesunula do role fanouška," říká.

Eliška Klučinová
zdroj: Reuters

Klučinová se rozloučila s atletickou kariérou výkonem 176 centimetrů ve skoku do výšky. "Hodonín byl krásný a nečekaný. Výškařkám, co tam byly, se to moc nepovedlo. Já jsem se na to po půl roce netrénování připravila," směje se.

"Zavolali mi v pondělí, že by mě potřebovali do soupisky. S tím jsem nepočítala. Pak jsem se po kouli nechala přemluvit i na výšku. Potom jsem se probudila a říkala si, že už musím prodat tretry, aby mě to zase nechytlo," dodává.

V posledních letech trápila vícebojařku USK Praha, která prošla i AC Tepo Kladno, častá zranění. Kvůli nim musela dokonce vynechat poslední dvě venkovní sezony. Zdravotní neduhy měly podstatný vliv na rozhodnutí Klučinové vrcholový sport opustit.

"Občas mě někdo potká a ptá se, jestli bych nevydržela do olympiády. Já bych moc chtěla, ale už asi bohužel ne. Je to cíl, který jsem si chtěla splnit, potřetí na olympiádu, ale už je to asi určitě," říká rezolutně.

Klučinová, která byla více než deset let oporou reprezentačních výběrů všech věkových kategorií, platila za nejlepší domácí reprezentantku ve víceboji. V roce 2015 získala bronz na halovém mistrovství Evropy v Praze a s výkonem 6460 bodů je držitelkou českého rekordu v sedmiboji.

"Hala v Praze? Bronzová medaile, jediná v seniorské kategorii. Neskutečný závod, publikum, lidé nás nesli do cíle osmistovky...," vzpomíná Klučinová na svůj největší zážitek kariéry.

Eliška Klučinová
zdroj: AP autor: David J. Phillip

Ještě loni skončila na halovém světovém šampionátu v Birminghamu čtvrtá, když ji od bronzu dělilo 58 bodů, pak ale přišly další zdravotní problémy. I kvůli nim se jí nepovedlo letošní halové ME v Glasgow. Nyní tak vyhlíží mistrovství světa, ale už jen z pohledu fanouška.

"Líto mistrovství mi asi trochu bude, ale když na to člověk nemá... Celé léto jsem nezávodila, tak by to nemělo žádný smysl. Nebudu asi ani u televize, plánuju dovolenou, takže když to tam někde chytnu, podívám se." Přímé přenosy z MS v atletice odvysílá ČT sport a web ctsport.cz.

Fandit hodlá hlavně vícebojařce Kateřině Cahové. "Byla zraněná, ale doufám, že to bude všechno dobré. Musím to brát s nadhledem. Možná se přesunu do pozice trenéra," přemýšlí Klučinová.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články