Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
World Athletics Continental Tour Gold 2024

Klučinová musí start v Kladně oželet, Cachová cítí formu

Praha - Kladenské Sletiště se od 10. do 11. června už podesáté stane dějištěm vícebojařského mítinku, který je zařazen do prestižního seriálu mezinárodní atletické federace IAAF. Stejně jako před rokem bude hlavní pozornost soustředěna na závod žen. Na poslední chvíli odřekla kvůli přetrvávajícímu svalovému zranění česká jednička Eliška Klučinová, na startu však nebude chybět Kateřina Cachová, která si věří na velmi dobrý výkon.

Kateřina Cachová
zdroj: katerinacachova.cz

Klučinová si přivodila menší svalové zranění v soutěži v Götzisu na konci května. Nic nechce riskovat a chce být fit, aby byla připravena na červencové mistrovství Evropy v Amsterodamu a hlavně na srpnové olympijské hry v Riu. V úterý byla na kontrole. "Doktor mi řekl, že to není nějak vážné, ale jestli chci být v pohodě na Evropu a olympiádu, musím se Kladna vzdát. Je mi to moc líto, ale i takový je sport," uvedla Klučinová, která letos kvůli zranění kolena nedokončila mistrovství republiky.

"Myslím si, že naše startovní pole je natolik silné, že ustojíme i tuhle ztrátu," prohlásil v reakci na odstoupení Klučinové ředitel mítinku Zdeněk Lubenský. Na startu však nebude chybět Klučinové rivalka Cachová. "Těšila jsem se, protože je lepší vždycky bojovat ve dvou," uvedla Cachová.

Je nám líto, video expirovalo.
Cachová před Kladnem: Těším se, forma stoupá

Českou vícebojařskou dvojku pět let sužovaly zdravotní potíže, ale teď se dostává zpátky do formy. Naposledy to potvrdila na mistrovství republiky. V Praze předvedla druhý nejlepší výkon české historie 6285 bodů. Splnila tak limit pro účast na olympijských hrách v Riu i na mistrovství Evropy v Amsterodamu. Své osobní maximum z roku 2011 Cachová vylepšila o 162 bodů. "Už můžu závodit uvolněně, vím, že mám splněno," řekla Cachová.

"Těším se, forma stoupá. Je to na dobré cestě," zdůraznila Cachová. "Má na víc. Na český rekord má necelých 200 bodů, nic není nemožné," dodal Lubenský.

Cachovou čeká letos nabitý program. "Po mistrovství republiky jsem měla jasno, že na Kladně budu startovat. V Götzisu je sice větší konkurence, ale Kladno je doma. Doma se mi daří," podotkla.

Celkem nastoupí v pátek na start kromě 21 žen i 16 mužů. Adama Sebastiana Helceleta s Jiřím Sýkorou nahradí ve startovní listině juniorský mistr Evropy Jan Doležal, který si brousí zuby na hranici 8000 bodů a limit na ME do Amsterodamu. A tréninkový kolega Sýkory se nezdráhá mluvit i o splnění kritéria do Ria, tedy o výkonu 8100 bodů.

"Těšíme se na souboj Lukáše Marka a Jana Doležala. Oba se budou snažit splnit limity. Mohlo by to být zajímavé i vzhledem k celé šíři českého desetiboje. Měli bychom čtyři muže, kteří by aspirovali na start na olympijských hrách," shrnul Lubenský.

Pořadatelům se kvůli zranění odhlásil favorit desetiboje Andrej Kravčenko, vítěz závodu z roku 2013. Favoritem tak bude Estonec Mikk Pahapill, jehož osobní rekord má hodnotu 8398 bodů. Závod žen by měla ovládnout Polka Karolina Tymiňská.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články