Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
FC Viktoria Plzeň - FC Zlín

Kladivářské zlato má Charfreitag, Hejnová a Rosolová jsou ve finále

Barcelona – Nejrychlejším evropským sprinterem je dvacetiletý Francouz Christophe Lemaitre. Ve finále stovky porazil favority Dwaina Chamberse i Francise Obikwela, kteří skončili až za medailovými posty. Zlato pro Slovensko získal kladivář Libor Charfreitag. Denisa Rosolová postoupila do pátečního finále běhu na 400 metrů. V semifinále uspěla i česká rekordmanka Zuzana Hejnová, která tak poběží finále překážkářské čtvrtky. Přímý přenos vysílá ČT4 a web SportŽivě.cz.

Sprinter bílé pleti vyhrál ME po 28 letech, tehdy se to v Aténách podařilo Franku Emmelmannovi z NDR. Lemaitre zvítězil výkonem 10,11 sekundy, čtyři běžci za ním měli čas 10,18. Cílová fotografie rozhodla o stříbru pro Marka Lewise-Francise, třetí skončil další Francouz Martial Mbandjock. Obikwelu, vítěz z roku 2002 i 2006, doběhl čtvrtý, Chambers byl pátý.

Kladivář Charfreitag získal pro samostatné Slovensko první medaili z venkovního mistrovství Evropy, a hned zlatou. Ve finále jako jediný přehodil osmdesátimetrovou hranici (80,02) a zvítězil před Italem Nicolou Vizzonim, který se posledním pokusem zlepšil na 79,12 metru.

Je nám líto, video expirovalo.
ME v atletice 2010 Španělsko

V diskařském kruhu zaskočila mnohem zkušenější soupeřky dvacetiletá Chorvatka Sandra Perkovičová. V poslední sérii se zlepšila na 64,67 metru a odsunula na druhé místo dlouho vedoucí rumunskou favoritku Nicoletu Grasuovou (63,48). Dálkařský titul získala Lotyška Ineta Radevičová, která skočila 692 cm stejně jako Naide Gomesová z Portugalska. O zlatu tak rozhodl druhý nejdelší pokus, který měla vítězka o 19 centimetrů lepší. Gomesová skončila na ME druhá i před čtyřmi lety v Göteborgu.

Rosolová a Hejnová si postup pohlídaly

Rosolová skončila v úvodním ze tří rozběhů na postupovém druhém místě časem 52,34 sekundy. Bartoničková byla ve svém rozběhu výkonem 54,16 sekundy šestá, v celkovém pořadí této disciplíny jí patřila sedmnáctá pozice. Také překážkářka Hejnová si s přehledem kontrolovala postupovou pozici a doběhla druhá v čase 54,61. Rychlejší než ona v semifinále byla jen vítězka jejího běhu Natalja Anťuchová z Ruska (54,28). Naopak Zuzana Bergrová za postupovými místy výrazně zaostala (57,41).

Hejnová i Rosolová dokonce ještě ušetřily síly. "Naprostá spokojenost. Když poběžím naplno, můžu běžet hodně rychle," prohlásila Hejnová. I Rosolová svou pozici v cíli jistila, nevydala se ze všech sil. "Viděla jsem, že jsem druhá, tak proč bych se hnala," komentovala úspěšná česká běžkyně vypuštěný závěr. Vadil jí jen protivítr v protilehlé rovince, což vysvětluje pomalejší čas. Ve finále dostala nepříliš výhodnou sedmou dráhu.

Hejnová si myslí, že Anťuchová není neporazitelná, může proto myslet i na zlato. "Hlídala jsem si to, to ona asi taky, ale každopádně to není science fiction jí porazit," věřila. Na medaile jsou podle ní ale ještě další dvě kandidátky - Rumunka Morosanuová a Bulharka Stambolovová. "Holt si to čtyři rozdáme o tři medaile," uvedla.

Nadějné vyhlídky ke štafetě

Atletky USK Praha dnešní výkony mohly brát zároveň jako trénink na štafetu, která také není bez šancí na medaile. "Denisa (Rosolová) super, pohlídala si to. Jíťa (Bartoničková) běžela skvěle do třístovky, ale pak se něco stalo. Snad se dá do štafety dohromady," hodnotila Hejnová. Sama doufá, že nebude muset v sobotu běžet rozběh.

Zdroj
ČT24, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články