Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Evropská a Konferenční liga UEFA

Kladiváři Děvjatovskij a Tichon dostanou zpět olympijské medaile

Lausanne (Švýcarsko) - Běloruští kladiváři Vadim Děvjatovskij a Ivan Tichon dostanou zpět své olympijské medaile z Pekingu. Rozhodl o tom arbitrážní soud CAS v Lausanne. Původně atleti o stříbro a bronz přišli kvůli dopingu, vyšetřování však odhalilo nesrovnalosti při analýze vzorků. Oba kladiváře již předloni olympijský výbor diskvalifikoval, neboť měli v těle nestandardní hladinu hormonu testosteronu. Při slyšení před disciplinární komisí stříbrný Děvjatovskij a bronzový Tichon užívání zakázaných látek popřeli.

Jejich případ dál zkoumal arbitrážní soud, který si pozval ke slyšení jak atlety, tak členy antidopingové laboratoře z pekingské olympiády. Ti podle verdiktu CAS nebyli schopni plnohodnotně zdůvodnit, proč došlo k přerušení automaticky prováděného testu metodou spektrometrie radioizotopů IRMS.

Tím probíhaly analýzy vzorků A a B rozdílnými způsoby, což není v souladu s laboratorními řády. "Máme značné pochybnosti o metodě analýzy," prohlásil před vyšetřovací komisí Tichon, jemuž hrozil dvouletý trest. Jeho kolega Děvjatovskij měl za druhý dopingový přestupek dostat dokonce doživotní distanc.

CAS však současně upozornil, že verdikt oba atlety neočišťuje z dopingového podezření v obsáhlém případu, ale pouze anuluje výsledky analýzy. Zástupci MOV se nechali slyšet, že je rozhodnutí soudu nepotěšilo a budou zvažovat další možnosti.

O dodatečné udělené medaile z kladivářské soutěže by tak měli opět přijít původně čtvrtý Maďar Krisztian Pars a i pátý Japonec Kodži Murofuši.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články