Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Panorama

Kipyego si chce potřetí podmanit půlmaraton v Ústí. Zapsal by se do historie

V Ústí nad Labem dominuje, což by rád potvrdil už potřetí. Keňan Barselius Kipyego půlmaraton na severozápadě Čech opanoval dvakrát a třetím prvenstvím by se zapsal v pětadvacetileté historii závodů RunCzech po bok Bělorusky Jeleny Vinické, která na Pražském maratonu vítězila v letech 1996 až 1998. Eva Vrabcová Nývltová kvůli zranění nestartuje. Osmý závod seriálu se startem z Mírového náměstí sledujte na programu ČT sport nebo webu ctsport.cz od 14:50.

Keňský běžec Barselius Kipyego
zdroj: ČTK autor: Doležal Michal

Kipyego loni stanovil traťový rekord na 59:14, v roce 2016 vyhrál časem o pouhou sekundu horším. Oba výkony byly mezi nejrychlejšími pěti půlmaratony dané sezony.

Vedle pětadvacetiletého Kipyega bude v Ústí nad Labem na startu dalších sedm vytrvalců, kteří umějí půlmaraton pod jednu hodinu. Papírově nejrychlejší je Etiopan Guye Adola, jehož osobní rekord z roku 2014 má hodnotu 59:06. K favoritům budou patřit i další Keňané Josphat Tanui a Albert Kangogo.

"Nejrychlejší muži běželi v Ústí pod hodinu v posledních dvou letech, a když se dívám na startovní listinu letošního ročníku, nemám nejmenší důvod pochybovat, že to letos bude jinak," uvedl prezident organizačního výboru RunCzech Carlo Capalbo. Domácími favority budou Jiří Homoláč a Vít Pavlišta.

Nejrychlejší český čas na této trati 1:11:22 loni zaběhla národní rekordmanka Vrabcová Nývltová. Bronzová medailistka z maratonu na mistrovství Evropy v Berlíně minulý týden běžela Grand Prix v Praze, ale plánovaný start v Ústí kvůli bolavým achilovkám zrušila.

O primát mezi domácími vytrvalkyněmi tak mohou znovu usilovat zkušené běžkyně Petra Kamínková a Ivana Sekyrová. Adeptkami na celkové vítězství jsou Keňanky Nancy Kipropová a Lucy Cheruiyotová, které loni doběhly v osobních rekordech na druhém a třetím místě. Porazila je Violah Jepchumbaová reprezentující Bahrajn, která stanovila ženský traťový rekord na 1:06:06.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články