Video nelze z licenčních důvodů přehrát
Následuje
Branky, body, vteřiny

Kipruto potrestán šestiletým zákazem za doping, přijde o medaili z MS i světový rekord

Rhonex Kipruto dostal šestiletý zákaz startu za doping. Přijde o světový rekord z roku 2020 v silničním běhu na 10 kilometrů i bronzovou medaili z mistrovství světa na dráze v Dauhá. Jednotka pro bezúhonnost atletiky (AIU) oznámila, že distanc čtyřiadvacetiletému keňskému vytrvalci vyprší v květnu roku 2029.

Rhonex Kipruto při zisku bronzu na MS v Dauhá
zdroj: Reuters autor: Lucy Nicholson

Kipruto měl kvůli podezření z dopingu zastavenou činnost už od loňského května. Jednotka pro bezúhonnost atletiky (AIU) se začala jeho případem zabývat na základě nesrovnalostí v biologickém pasu, které nyní vyhodnotila jako důsledek "úmyslného a sofistikovaného dopingového režimu".

AIU diskvalifikovala keňského reprezentanta ze všech závodů od září roku 2018. Přijde tak o světový rekord na silniční desítce 26:24, který stanovil v lednu 2020 při triumfu ve Valencii. Novým rekordmanem na silniční desítce se stane Etiopan Berihu Aregawi, jenž loni ve španělském Laredu vyhrál v čase 26:33.

Kipruto musí také odevzdat bronzovou medaili z dráhového závodu na 10 kilometrů z mistrovství světa 2019 v Dauhá a bude vymazán z výsledků desítky na olympijských hrách v Tokiu, kde byl devátý. Za podobný prohřešek dostal před necelým měsícem šestiletý distanc jiný Keňan Rodgers Kwemoi, který v Dauhá doběhl čtvrtý.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články