Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Dostihy 2024

Kipchoge překonal v maratonu světový rekord, uznán ovšem nebude

Monza – Keňský vytrvalec Eliud Kipchoge zaostal o 25 sekund za prolomením bájné dvouhodinové hranice v maratonu. Na slavném motoristickém okruhu v Monze zaběhl suverénně nejrychlejší čas historie 2:00:25 a překonal světové maximum krajana Dennise Kimetta z roku 2014. O zápis do atletických dějin se přesto nejednalo.

Eliud Kipchoge v cíli maratonu v Monze
zdroj: REUTERS autor: Alessandro Garofalo

Dvaatřicetiletý olympijský vítěz měl totiž připravené ideální podmínky, které nejsou v souladu s oficiálními pravidly. Organizátoři poskytli třem vytrvalcům celkem osmnáct vodičů rozdělených do šesti skupin. Spolu s Kipchogem už za úsvitu vyběhli Lelisa Desisa z Etiopie a Zersenay Tadese z Eritrey.

Světový rekord v maratonu drží Kimetto z Berlína časem 2:02:57. Kipchoge si výrazně vylepšil osobní rekord, jenž měl doposud hodnotu 2:03:05. "Snad příště... Ale můžu říct, že je v lidských silách běžet pod dvě hodiny," prohlásil Kipchoge závodě, který se uskutečnil na okruhu formule 1 dlouhém 2,4 kilometru.

Je nám líto, video expirovalo.
Kipchogeho nejrychlejší čas historie v maratonu

"Byl jsem soustředěný na ty dvě hodiny, ale během závěrečných kilometrů jsem trochu odpadl. Za poslední dvě kola jsem ztratil vždy zhruba deset sekund," litoval Kipchoge.

Trať i podmínky si pochvaloval, ale nesplněný cíl ho mrzel. "Obětoval jsem tomu sedm měsíců tvrdé přípravy," podotkl. Trojice vytrvalců vyrazila na okruh v Monze už čtvrt hodiny před šestou ráno. Pití jim dodávali jezdci na skútrech, doprovázeli je lékaři i vědci. 

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články