Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Magazín EURO 2024

Kilometr, 600 či 300 metrů. Na Zlaté tretře se bude závodit i na netradičních distancích

Ostrava - Netradiční disciplíny bývají v programu atletické Zlaté tretry v Ostravě často, letošní ročník je však v tomto směru rekordní. V hlavním programu mítinku se uskuteční závody na 300, 600 a 1000 metrů. V rámci stovky se bude oficiálně měřit 100 yardů a v předprogramu je i chůze žen na 3000 metrů. 

David Rudisha
zdroj: AP autor: Anja Niedringhaus

Hvězdou třístovky bude halový mistr světa i Evropy v běhu na 400 metrů Pavel Maslák, který svede souboj s Belgičanem Kevinem Borléem. Šestistovku poběží světový rekordman na 800 metrů David Rudisha z Keni a favoritem na kilometru je keňský běžec Asbel Kiprop, dvojnásobný mistr světa a olympijský vítěz z Pekingu na patnáctistovce, s nímž bude závodit i halový mistr Evropy Jakub Holuša.

Netradiční disciplíny začali organizátoři zařazovat do programu zhruba před deseti lety i kvůli tomu, aby mítink sbíral nové rekordy či nejlepší světové výkony. V roce 2007 běžel světový rekord v hodinovce a na 20 kilometrů Haile Gebrselassie z Etiopie, o rok později se totéž povedlo jeho krajance Dire Tuneové. V roce 2010 byl na startu třístovky hvězdný Jamajčan Usain Bolt. Sto yardů se oficiálně měří pokaždé, když se běží závod na 100 metrů. A kilometr byl v programu Zlaté tretry i loni a Holuša byl u toho.

Letos se tato trať ještě nikde na světových mítincích neběžela. "Je to dobrá trať v přípravě na patnáctistovku. Člověk se otestuje, jak je schopen běžet v rychlejšímu tempu," řekl Holuša. Kiprop při svém prvním startu na této trati v kariéře plánuje atakovat čas 2:13. Světový rekord Keňana Noaha Ngenyho je 2:11,96 minuty. "Je to pekelné tempo, ale zkusím ho uviset a v posledním kole potrápit," plánoval Holuša.

Pro Kipropa to bude nová zkušenost. "Bude to rychlejší a kratší, pro mě to je i trochu nová motivace. Myslím, že bych na této trati mohl překonat jednou světový rekord," uvedl Keňan. "Kiprop je někde jinde. Jestli chce svěťák na 1500 metrů, musí být na kiláku za 2:16, což je pro mě na této trati český rekord," zmínil Holuša výkon 2:16,56 Lukáše Vydry z roku 1998.

Usain Bolt
zdroj: ČTK/AP autor: Anja Niedringhaus

Olympijský vítěz a mistr světa Rudisha měl v Ostravě nastoupit také na kilometru, ale přál si šestistovku, kterou loni běžel v Birminghamu. "Moc mě to bavilo. Na kilometru potřebujete vodiče, ale na šestistovce prostě běžíte od začátku do konce rychle a musíte na to mít. Na čtyřstovce chci být za 47 sekund a pak se v závěru uvidí. Je to spíš sprint než střední trať," řekl Rudisha.

Poslední dva roky ho trápila zranění, moc nezávodil, ale prý je zpět. "Jsem zpátky v tréninku, nemám žádné problémy. Myslím, že jsem v dobré formě," uvedl v Ostravě. Je ale jasné, že jeho kondice z roku 2012, kdy zaběhl na olympiádě světový rekord, je ještě daleko. "Ale cítím, že moje tělo se k tomu vrací, reaguje na trénink. Myslím, že bych se letos mohl dostat pod 1:42 na osmistovce," plánoval Keňan.

Rekord mítinku na 100 yardů drží Jamajčan Asafa Powell časem 9,07 sekundy z roku 2010. Závod na 3000 metrů chůze na Zlaté tretře nikdy nebyl, organizátoři ho zařadili kvůli startu Anežky Drahotové. 

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články