Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
TCL V Repre

Keňský systém stále nevyhovuje, říká WADA. Zemi hrozí vyloučení z Her

Montreal - Jedenáct medailí z olympiády v Londýně se pro keňskou atletiku může stát hodně hořkou minulostí. Země podle Světové antidopingové agentury WADA znovu nesplnila doporučené požadavky. Rozhodnutí o vyloučení Keni z olympijských her je ale v kompetenci Mezinárodního olympijského výboru.

Rozhodnutí WADA přišlo necelý měsíc poté, co keňský prezident podepsal zákon, který doping řadí mezi trestné činy. Očekávalo se přitom, že nová legislativa všechny problémy africké atletické velmoci s bojem proti dopingu vyřeší.

Optimističtí byli tehdy sami keňští zástupci. "Tohle je skvělé. Závodníky znervózňovalo vše, co by je mohlo připravit o olympijské hry. Ale když máme měsíc navíc, všechno bude v pořádku, takže mohou dál trénovat a být v Riu úspěšní," řekl místopředseda národní atletické federace Paul Mutwii o měsíční lhůtě. Ani po jejím uplynutí ale k posunu nedošlo.

Podle předsedy revizní komise WADA Reného Boucharda nový zákon nesplňuje všechny požadavky, které světová agentura doporučila. Rozhodnutí WADA bylo jednomyslné. Pokrok v boji s dopingem podle ní není dostatečný.

Za poslední tři roky bylo potrestáno za doping zhruba 40 keňských atletů. Ukázalo se však, že někteří dál startují v mezinárodních závodech. Čtyři svazoví funkcionáři byli suspendováni za to, že chtěli po závodnících peníze výměnou za nižší tresty.

Zpráva o tom, že zemi hrozí vyloučení z Her, se poprvé objevila v únoru 2016. Keňa dostala dvouměsíční lhůtu na splnění antidopingových a systémových požadavků, která byla posléze ještě o měsíc prodloužena. Ani nový zákon podle WADA podmínky nesplňuje. Rozhodnutí je nyní na MOV. Země čelí podezření z organizovaného dopingového systému i následného krytí prohřešků tamních atletů. Za poslední tři roky neprošlo testy 40 keňských závodníků.

Zdroj
ČT sport, ČTK, Guardian

Hlavní zprávy

Nejčtenější články