Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Paralympijský magazín

Keňský olympijský výbor odmítl změnit stanovy, MOV mu pozastavil dotace

Nairobi - Mezinárodní olympijský výbor (MOV) zastavil dotace Keňskému olympijskému výboru. Jeho funkcionáři dvakrát během týdne odmítli změnit současnou podobu stanov. Keni zároveň hrozí suspendace, o čemž bude příští týden rozhodovat výkonný výbor MOV na zasedání v Pchjongčchangu.

Keňský olympijský výbor, jemuž předsedá bývalý skvělý atlet Kipchoge Keino, se vzepřel požadavku MOV upravit stanovy i na svém úterním zasedání.

"MOV je mimořádně zklamán výsledkem mimořádného zasedání národního olympijského výboru, jenž se odpovídajícím způsobem nepostavil k záležitostem týkajícím se řízení této organizace," uvedl MOV.

Keňská atletická federace a národní olympijský výbor čelily v posledních měsících řadě skandálů. Loni v listopadu byl například viceprezident olympijského výboru Ben Ekumbo zatčen kvůli zpronevěře peněz a výstroje od sponzorů určené pro olympioniky v Riu.

Kvůli špatnému hospodaření vláda Keňský olympijský výbor po OH, jež byly pro tuto africkou zemi paradoxně nejúspěšnější v historii, rozpustila. Do situace se poté vložil MOV spolu s Asociací afrických národních olympijských výborů (ANOCA).

Na úterním jednání ale hlasovalo pro změny stanov vyžadované MOV jen 19 členů výkonného výboru Keňského olympijského výboru a 13 bylo proti. Ke schválení byly potřeba dvě třetiny hlasů.

"Pozorovatelé (MOV) vypadali hodně naštvaně a obávám se, že Keni hrozí velké problémy," uvedl atletický funkcionář Barnaba Korir.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články