Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Panorama

Keňská maratonkyně Jeptoová dostala za doping dvouletý trest

Nairobi - Keňská vytrvalkyně Rita Jeptoová, vítězka maratonů v Chicagu a Bostonu z posledních dvou let, dostala od domácího svazu dvouletý trest za doping. Třiatřicetiletá atletka měla pozitivní nález na krevní doping EPO, jeho užití ale nikdy nepřiznala.

Jeptoová má z obou slavných městských maratonů v USA unikátní double z let 2013 a 2014. Pozitivní vzorek odevzdala vloni 25. září při mimosoutěžní kontrole. Od konce října měla zastavenou činnost, 12. října ale ještě stihla podruhé zvítězit v Chicagu.

Závodnice vždy tvrdila, že jsou obvinění vylhaná, a v listopadu požádala o analýzu vzorku B. Ten však o měsíc později potvrdil pozitivní výsledek. Distanc vyprší Jeptoové 29. října 2016, takže přijde o šanci startovat na letošním mistrovství světa v Pekingu a na olympijských hrách v Riu de Janeiru. Organizátoři maratonu v Bostonu uvedli, že budou zvažovat, jestli ji nevymažou z výsledků.

Jeptoová je zatím největší hvězdou, která uvízla v síti kontrol poté, co keňský svaz na nátlak IAAF předloni otevřel v zemi svoji první antidopingovou laboratoř a zpřísnil boj s dopingem. Podle šéfa keňské atletiky Isaiaha Kiplagata tento měsíc dostalo tresty 32 atletů za pozitivní nálezy v uplynulých pěti letech. "Naši atleti by měli tvrdě pracovat na tom, aby nezničili to, co jsme padesát let budovali," řekl Kiplagat. 

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články