Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Touchdown

Keňa dostala poslední měsíc v boji proti dopingu, jinak ji čeká ruský scénář

Nairobi/Addis Abeba - Poslední ultimátum obdržela Keňa v boji proti dopingu. Africká země stále nepřesvědčila Světovou antidopingovou agenturu WADA, že v problematice učinila dostatečné pokroky. Pokud do 2. května nepřijme požadovanou antidopingovou legislativu a příslušné stanovy pro svůj antidopingový orgán, WADA ji označí jako nevyhovující. Následovat tak může vyloučení z mezinárodních soutěží tak, jak se to stalo na podzim Rusku.

Keňští funkcionáři věří, že prodloužená lhůta bude stačit k tomu, aby antidopingový zákon schválil parlament. "Tohle je skvělé. Závodníky znervózňovalo vše, co by je mohlo připravit o olympijské hry. Ale když máme měsíc navíc, všechno bude v pořádku, takže mohou dál trénovat a být v Riu úspěšní," řekl místopředseda národní atletické federace Paul Mutwii.

Za poslední tři roky bylo potrestáno za doping zhruba 40 keňských atletů. Podle AP se však ukázalo, že někteří dál startují v mezinárodních závodech. Čtyři svazoví funkcionáři byli suspendováni za to, že chtěli po závodnících peníze výměnou za nižší tresty.

Intenzivnější boj proti dopingu požaduje WADA i po další běžecké velmoci Etiopii, které nařídila otestovat do listopadu až 200 závodníků. "Začneme hned příští týden. Řekli nám, že když této žádosti nevyhovíme, může nás IAAF vyloučit ze soutěží," uvedl lékař etiopské atletické reprezentace Ayalew Tilahun.

Výsledky testů musejí Etiopané předložit IAAF i WADA. Vláda poskytne na provádění dopingových kontrol 300 000 dolarů.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články