Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Branky, body, vteřiny

Každý start se počítá. Velkou kunratickou jsem běžel i s výronem obou kotníků, směje se veterán

Už se to blíží. Jeden z nejsvébytnějších závodů sezony, Velká kunratická, se chystá na svůj 89. ročník. U dvaašedesáti z nich byl rekordman slavného závodu Josef Vonášek. O sportovní dlouhověkosti, cílevědomém tréninku i kouzlu trápení se ve svazích obávaného Hrádku mluvil pětaosmdesátiletý veterán v rozhovoru pro ČT sport.

Velká kunratická
zdroj: ČTK / Šimánek Vít

Josef Vonášek se na start Velké kunratické, která v třicátých letech začala ve své podstatě jako studentská recese, v neděli postaví znovu – už po třiašedesáté. "Forma není nic moc, ale zkusím to," usmívá se rekordman závodu, který v počtu účastí už loni předstihl Karla Šerpána.

"Zářezů" ale mohlo být ještě o jeden více. Vůbec první start se však musel o rok odložit, neboť Vonášek v Praze zabloudil, odjel tramvají na opačnou stranu a poté, co se obrátil až v Kobylisích, to na start nestihl včas. "Ostatní už šli zpátky," směje se veterán Velké kunratické. Od té doby ale – s jedinou výjimkou – startuje pravidelně.

Je nám líto, video expirovalo.
Téma SZ: Velká kunratická 2022

"Jednou jsem běžel dokonce s výronem v obou kotnících. Ale běžel jsem, abych měl start," říká rekordman specifického závodu, který sice neohromí délkou (tři kilometry), ale na účastníky má nachystaných řadu nástrah. Ať už jde o tři prudké kopce, z nichž nejprudší se nazývá Hrádek, nebo o stejný počet brodů přes potoky.

Vonášek vše zvládá i v 85 letech. "Nejtěžší je teď Hrádek. A ani ne tak nahoru, jako dolů. Nechci se zranit, tak bohužel ten čas podle toho vypadá," usmívá se Vonášek skromně. "Velká kunratická je výjimečná atmosférou, to je bez debaty. Je to prověrka celoroční přípravy," dodává matador, který ještě v 73 letech zvládl celou trať za rovných 23 minut.

Rekord závodu (čas 10:58) přitom Vlastimil Zwiefelhofer zaběhl už v roce 1979. Technologie, které výrazným způsobem proměnily svět například silničního běhu, ale jako by na Velkou kunratickou byly krátké. Zwiefelhoferovi se v posledních letech nejblíže přiblížil Jan Procházka před deseti lety, a to časem 11:17.

A jak se na pro mnohé vrcholný závod sezony připravuje Vonášek? "Pohybuju se, klušu, trénuju. A už se připravuju na halovou atletiku. Ještě před rokem jsem trénoval pětkrát týdně, teď už jen třikrát. Už je to o tom, aby člověk byl zdravý, jinak to nejde," říká bývalý vícebojař, který dodnes cestuje i na závody v zahraničí. 

"Dokavaď můžu běhat, tak běhat budu," dodává skromně veterán, jehož nejlepší výkon činil 15:03. O to ale na Velké kunratické zase tolik nejde, tím spíše u členů veteránské kategorie, kam je zařazen každý, kdo překoná hranici dvaceti startů. Tady jde spíše o vytrvalost a věrnost. Nebo, jak říká sám Vonášek: "Já jsem neběhal na rekordy, já prostě běhal."

Velká kunratická 2022 se uskuteční v neděli 13. listopadu v Kunratickém lese.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články