Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
TCL V Repre

Kalendář je rozbouraný až do roku 2023. Věřím, že atletika opět brzy ožije, říká šéf svazu

Květen, červen, nebo snad až červenec? Atletika stojí spolu s celým sportovním světem, předseda domácího svazu Libor Varhaník nicméně věří, že se jí povede brzy nastartovat ruku v ruce s postupným rozvolňováním opatření. "Chci věřit, že atletika opět ožije," říká v rozhovoru pro Studio ČT sport. Tento i další rozhovory najdete nově také v audioverzi v aplikacích Spotify a dalších pod účtem Pořady ČT sport. Přidejte si nás. Hosty pondělního vydání 13. dubna od 12:30, které rozebere zrušené akce, budou mimo jiné Jiří Dolejš, Marek Tesař či Jiří Hamza.

Barbora Špotáková
zdroj: Reuters autor: CIRO DE LUCA

Atletika byla vůbec jedním z prvních sportů, které postihly důsledky koronavirové pandemie. Zimní halová sezona totiž měla vrcholit na mistrovství světa v Číně. Ze zřejmých důvodů byla akce zrušena.

V tu chvíli už začali atleti řešit, že nestihnou splnit limity pro olympijské hry. A po přesunu epicentra nákazy do Evropy se začaly bortit termíny akcí jako na běžícím pásu.

Mítinky byly zrušeny či odloženy, což je třeba případ Zlaté tretry, která by se místo května měla konat začátkem září.

Vedle toho 17. dubna neodstartuje prestižní Diamantová liga a konečně Hry uspořádá Tokio až příští rok. V souvislosti s tím bylo velké mistrovství světa posunuto z léta 2021 na rok 2022.

Je nám líto, video expirovalo.
Studio ČT sport

Otázkou tak nyní hlavně je, kdy vůbec atletická sezona začne. Podle některých hlasů by to mohlo být začátkem července.

"Děláme vše pro to, aby začala co nejdříve. Když sleduju, že atleti trénují, pevně věřím, že se budou opatření dále rozvolňovat, a budeme se snažit, aby atleti v soutěžním režimu začali co nejdřív," říká Varhaník.

Od úterý už mohou lidé individuálně sportovat na venkovních sportovištích. "Kromě resortních zaměstnanců, kteří mají trochu jiný režim, jsme rádi, že opatření pominulo a stadiony se začaly otevírat. Počasí nám přeje. Monitorujeme situaci a rádi bychom začali opatření aplikovat tak, aby co nejvíc uspíšila tréninkový proces," dodává Varhaník.

Pavel Maslák
zdroj: ČTK autor: Sznapka Petr

Cení si přístupu všech atletů, kteří tréninkový proces kvůli omezení pohybu osob či karanténě neukončili.

"Jsme ve spojení s krajskými atletickými svazy, oddíly a budeme se snažit, aby v rámci opatření začal proces tak, abychom letní sezonu stihli."

Libor Varhaník o nadcházející sezoně:

"Nejsem přítelem unáhlených rozhodnutí a pevně věřím tomu, že je potřeba mít víru a být optimistou, že se s pandemií vyrovnáme. Musíme jí projít a my jí projdeme. Snažím se motivovat nejen atlety, ale i všechny, kdo v atletice pracují. Nesmíme si zjednodušovat situaci a říct si, že to odpískáme."

Atletika musela chtě nechtě rozbourat svůj kalendář až do roku 2022.

"Do normálu se ten kalendář nemá šanci dostat do roku 2023. Změny budou samozřejmě drastické. Náš svaz dokončil halovou sezonu, ale teď nežijeme v ideálním světě a musíme hledat kompromisy," říká Varhaník.

Doufá, že brzy přijdou rozhodnutí o termínech a místech pro další zastavené akce. "Musíme udržet hierarchii. Klíčové je, aby měli atleti pevné body. Musíme začít od olympijských her, mistrovství světa, mistrovství Evropy," doplňuje Varhaník.

Zuzana Hejnová
zdroj: ČTK/PR autor: Ivana Roháčková

Na konci letošního srpna se původně počítalo s mistrovstvím Evropy v Paříži. "Uvidíme," říká Varhaník k akci, která měla de facto navazovat na olympijské Tokio.

"Jsme v jednání se všemi mítinky, abychom našli termíny, abychom to poskládali, abychom se navzájem nekanibalizovali a aby to bylo ve prospěch české atletiky."

Svaz posunul i tradiční chodecké závody v Poděbradech, odloženy byly i závody na dráze. "Hledáme pro ně termíny a teď budeme monitorovat vývoj, jaká vláda a krizový štáb přijmou opatření," dodává Varhaník.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články