Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Branky, body, vteřiny

K světovému rekordu Železného se už 20 let nikdo nepřiblížil

Praha - Když 25. května 1996 hodil oštěpař Jan Železný na mítinku v Jeně svým třetím pokusem 98,48 metru, asi jen málokdo tušil, že během následujících let se k tomuto výkonu nikdo včetně trojnásobného českého olympijského vítěze i mistra světa ani nepřiblíží. Po 20 letech je však jasné, že se jedná o jeden z nejhodnotnějších výkonů atletické historie.

Jan Železný
zdroj: AP

"Šlo to snadno, ale mohl jsem hodit ještě dál. Na stovku jsem v tu chvíli už nemyslel, což byla možná chyba," vzpomínal s odstupem Železný na svůj rekordní hod. "Když se najde koordinačně vynikající výbušný typ s velkými pákami v rukách, může ho ještě o hodně vylepšit," dodal zřejmě nejlepší oštěpař všech dob.

Na jaře roku 1996 cítil tehdy bezmála třicetiletý Železný velkou formu, a tak pověřil svého manažera, aby mu sehnal jakýkoli mítink bez ohledu na peníze. Naskytl se malý závod v německé Jeně, kam se dalo poměrně rychle dostat autem i s rodinou.

Je nám líto, video expirovalo.
Železného světový rekord v oštěpu platí už 20 let

Prvním pokusem hodil rodák z Mladé Boleslavi v chladném počasí téměř 88 metrů, ačkoli mu uklouzla tretra. Ve druhém přidal pět metrů, a tak se rozhodl zariskovat a prodloužit si rozběh. Následně poslal oštěp téměř až k stometrové hranici a svůj tři roky starý světový rekord z Sheffieldu vylepšil o plných 282 centimetrů.

"Ideální to rozhodně nebylo, zejména jsem dostatečně nezapojil záda, ale pomohl mi rychlý povrch rozběžiště, příznivý vítr a dobrá forma," okomentoval svůj rekordní hod Železný. Poté ještě jednou přehodil devadesátku, vyinkasoval prémii 10 tisíc marek a na oslavu si dal dvě piva.

O týden později na Zlaté tretře v Ostravě hodil Železný 94,64 metru, ačkoli zdaleka necítil takovou formu jako v Jeně. Víc už se ke svému rekordu nikdy nepřiblížil, ze soupeřů se dostali nejdál Fin Aki Parviainen v roce 1999 (93,09) a na loňském mistrovství světa v Pekingu Keňan Julius Yego (92,72).

Závodní kariéru ukončil Železný v 40 letech krátce poté, co vybojoval bronz na mistrovství Evropy v Göteborgu. Na velkých akcích nasbíral nejlepší atlet světa roku 2000 a čtyřnásobný domácí sportovec roku dohromady 11 medailí. Světové maximum překonal celkem šestkrát (poprvé už v roce 1987, výkon z Osla 1992 byl později anulován).

"Olympijským vítězem může být třeba osm lidí, světový rekord jich má jen pár. Jeho hodnota je veliká. A i když má sportovec velké množství cenných medailí, jen málokdo může mít světový rekord," řekl kdysi Železný. "Ještě chvíli by mohl vydržet, ale pro atletiku by bylo lepší, kdyby ho někdo přehodil," dodala atletická legenda, která se nyní úspěšně věnuje trénování.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články