Video nelze z licenčních důvodů přehrát
Následuje
Jezdectví ČR 2024

Juniorský šampionát v Limě odstartoval. Nakročeno k medaili má Tkáčová. Kdo se přidá?

Olympionici Lurdes Gloria Manuel a Petr Meindlschmid či stýplařka Karolína Jarošová a desetibojař Tomas Järvinen. Juniorské mistrovství světa v Limě odstartovalo a Česko doufá v zisk cenných kovů. Finálovou účast si už vybojovali například kladiváři či dorostenecká tyčkařka Nicole Krutilová. Blízko ke stupni vítězek má i sedmibojařka Adéla Tkáčová. Aktuální dění a vysílání z dějiště šampionátu můžete sledovat na Eurovision Sport.

Sedmibojařka Adéla Tkáčová na MS juniorů
zdroj: Česká atletika/Facebook

Česká výprava vyslala do hlavního města Peru 32 juniorských nadějí. Největší ambice na medailový úspěch mají v Limě loňské juniorské mistryně Evropy Lurdes Gloria Manuel a Karolína Jarošová. Osmnáctiletá stýplařka se nenechala strhnout africkými favoritkami a v pohodovém čase 10:25,32 minuty si doběhla pro finálovou účast.

"Cíl bylo hladce postoupit a co nejvíc pošetřit sil, což se povedlo. Chvilku jsem o nástupu na Afričanky uvažovala, nakonec jsem tam zůstala, což byl možná risk, ale nakonec to vyšlo," prozradila pro Český atletický svaz Jarošová. V rozběhu si zkoušela i techniku a pro finále si schovala rezervu.

NmViNzlkMzIwYzM2Y2I0ZqhKJVvt_6fAvFyKEiPHh6isNchKuFsLKYx-sp5LvkFYAY-1q6XyzXuswvfoaBXG6hWIunPVHPQ0hfKfR5bJrt4AXCDRxRLpIh1_0HUwucz78B_HaawcWruiGYlhV7jge2838KO883g9uZ0OqKikh9lDPXsX8PZMNZOYjPf7Ehamf4PrvJiz2CW8y8kOE-bRcg.jpeg

Manuel po olympijské premiéře vyhlíží i juniorské finále. Program však bude náročný, neboť v jednom dni mají čtvrtkaři rozběh i semifinále. Vysoko pomýšlet může i další olympionik ve skoku dalekém Petr Meindlschmid, koulařka Martina Mazurová či vícebojař Tomas Järvinen, jenž v červenci atakoval juniorský světový rekord.

Tyčkařka Viktorie Ondrová papírové předpoklady nepotvrdila, když svoji základní výšku 380 centimetrů zdolala až napotřetí a po přidání pouhých 5 čísel obsadila 25. místo. Na finále naopak překvapivě dosáhla výkonem 395 centimetrů dorostenka Nicole Krutilová.

Tkáčová nastartovala první den sedmiboje velmi slibně

Skvěle rozjeto ke stupni vítězek má již sedmibojařka Adéla Tkáčová. Šampionát odstartovala prvenstvím v běhu na 100 metrů překážek, na které navázala i triumfem na dvoustovce. Ve výšce překonala hranici 163 centimetrů a v kouli zapsala rovných 11 metrů. Se ziskem 1789 bodů je tak po prvním dni na čtvrté příčce a od medailové pozice ji dělí pouhých 34 bodů.

Video nelze z licenčních důvodů přehrát
Sedmibojařka Tkáčová je na průběžném čtvrtém místě

Běžecká část se naopak nevydařila Adéle Hanákové. S časem 14,84 sekundy z překážek sedmnáctiletá atletka spokojená nebyla a chuť si nespravila ani na výšce, ve které stabilně podává dobré výsledky. Před druhým závodním dnem je na 15. místě.

Další medailovou nadějí byl půlkař Jakub Dudycha. Kvůli angíně však osmnáctiletý mistr Evropy a český rekordman do Limy neodcestoval. V jeho šlépějích kráčejí evropská šampionka do 17 let Adéla Holubová a Marie Chovancová, které si skvělými třetími místy v rozběhu zajistily postup do semifinále.

Zkušenější Holubová doběhla do cíle v čase 2:07.78, debutantka na velké mezinárodní akci Chovancová dokonce o necelých 50 setin rychleji. "Musím říct, že postup nebyl tak kontrolovaný, jak jsem doufala. Na pětistovce jsem byla velice zavřená a bála jsem se, že už to nezvládnu," okomentovala na svazovém webu Holubová, jenž po kontaktu do její tretry od soupeřky málem i upadla.

Jáchym Sádovský na mistrovství světa juniorů
zdroj: Česká atletika/Facebook

Finálovou účast mají již jistou čeští kladiváři, a to hned dvojitou. Jáchym Sádovský po konzistentních hodech obsadil s nejdelším pokusem 69,25 metru ve své kvalifikační skupině čtvrté místo. "Je poznat, že byla zima, ty pokusy mohly být rychlejší. Uklidňuje mě, že nikomu ta zima nevyhovuje a i s takhle ne dobrým pokusem jsem skončil čtvrtý," přiznal mírně nespokojený reprezentant. Druhý český finalista Patrik Danielevič poslal své náčiní dokonce přes hranici 70 metrů, čímž si zároveň posunul kariérní maximum.

Po kladivářském úspěchu však přišel koulařský smutek. Jan Fiala v první sérii zapsal 17,64 metru, což znamenalo 21. místo. Štěpán Resl měl pouze jeden měřený pokus 17,33 metru, se kterým se zařadil za svého reprezentačního parťáka. Na poslední postupové místo ztratili oba přes metr a půl. Vítěz kvalifikace Němec Georg Harpf hodil 20,32 metru.

Nominace českých atletů na MS juniorů v Limě

Junioři:
Patrik Danilevič (kladivo), Jan Fiala (koule), David Jarolímek (disk), Tomas Järvinen (desetiboj), Jan Krček (tyč), Daniel Marák (3000 m př.), Petr Meindlschmid (dálka), Dominik Mráček (4x100 m), Michal Rada (400 m př.), Štěpán Resl (koule, disk), Jáchym Sádovský (kladivo), Ladislav Sedláček (tyč), Jiří Synek (4x100 m), Milan Tobiška (4x100 m), Jakub Toužín (4x100 m), Filip Toul (1500 m), Filip Vojáček (4x100 m), Matyáš Zach (110 m př.)

Juniorky:
Adéla Hanáková (sedmiboj), Adéla Holubová (800 m), Anna Hrbáčová (výška), Marie Chovancová (800 m), Karolína Jarošová (3000 m př.), Ema Klimentová (10 000 m chůze), Nicole Krutilová (tyč), Renata Láníková (výška), Lurdes Gloria Manuel (400 m), Martina Mazurová (koule), Viktorie Ondrová (tyč), Nina Radová (400 m př.), Terezie Táborská (200 m), Adéla Tkáčová (sedmiboj)

Zdroj
Český atletický svaz

Hlavní zprávy

Nejčtenější články