Video nelze z licenčních důvodů přehrát
Následuje
Tipsport ELH 2024/2025

Jubilejní padesátý ročník maratonu v Berlíně si podmanili Etiopané

Berlínský maraton letos oslavil nejen 50 let od svého vzniku, ale i rekordní účast závodníků. Mezi nimi chyběl hvězdný Keňan Eliud Kipchoge a Tigist Assefaová z Etiopie, která právě před rokem stanovila v německých ulicích nový světový rekord. Z triumfu v cíli se tak radoval Milkesa Mengesha z Etiopie a trojice jeho krajanek v čele s Tigist Ketemaovou.

Video nelze z licenčních důvodů přehrát
BMW Berlin Marathon 2024

Rekordy v ohrožení v německé metropoli tentokrát nebyly. Mengesha zvítězil v čase 2:03:17 a zařadil se na třetí místo v letošních světových tabulkách. Ketemaová dosáhla času 2:16:42 a navázala na lednový triumf z Dubaje, kde předvedla druhý výkon roku 2:16:07.

Sedm týdnů po olympijských hrách nebyly na startu jubilejního ročníku slavného závodu největší hvězdy. Šestý muž z loňského mistrovství světa Mengesha vyhrál o pět sekund před Keňanem Cybrianem Kotutem, třetí skončil další Etiopan Haymanot Alew. Ketemaovou doplnily na stupních vítězů krajanky Mestawot Fikirová a Bosena Mulatieová, které doběhly za vítězkou s více než dvouminutovou ztrátou.

Berlínského maratonu se podle pořadatelů zúčastnilo rekordních 58 212 běžců a běžkyň ze 161 zemí.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články