Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
WA Race Walking Tour Gold - Poděbrady

Jsem docela vyšťavený, přiznal Železný po perném dni

Tegu (Korea) – Na atletickém mistrovství světa dnes prožil Jan Železný den, během kterého možná zestárnul o pár let. Oštěpařský trenér celý den jezdil a běhal mezi hotelem, rozcvičovacím a hlavním stadionem, přičemž po poledni se teploty ve stínu pohybovaly kolem 37 stupňů Celsia. Ve hře měl pět svěřenců, z nichž tři postoupili do finálových závodů.

Jan Železný
zdroj: ČT4

Na slunci bylo v Tegu přes poledne nesnesitelně. "Jsem docela vyšťavený, ale je to i z toho vedra," řekl po čtvrtém kvalifikačním závodu, který z pozice kouče sledoval. O medaile budou bojovat Barbora Špotáková, Jarmila Klimešová a Vítězslav Veselý, naopak vypadli Petr Frydrych a Jakub Vadlejch.

Železný má svým svěřencům co radit. Jako závodník byl na mistrovství světa osmkrát, ve sbírce má tři zlaté a dvě bronzové medaile. A přestože má se svými svěřenci častokrát pořádné nervy, tentokrát ho všichni potěšili a neúspěch Frydrycha vzal světový rekordman na sebe. "Ale pivko si dám až po finále, to budou důležité dny," odmítl, že bude slavit dnešní úspěch.

Špotáková splnila postupový cíl prvním hodem. "To bylo hlavní, zítra bude jiný závod," komentoval hlavní medailovou adeptku české výpravy. Klimešová ho překvapila. "Bára je dobře připravená, Jarča mohla hodit o kousek dál, ale třeba to vyjde. Příjemně mě překvapila," radoval se.

Veselý je prý v dobré formě. "Při druhém pokusu si blbě šlápl, doufám, že to bude v pořádku. Formu má velkou, teď bude záležet na něm. Takhle blbě hodit 81,64 metru, to jsem dlouho neviděl," prohlásil. "Když to nebude házet blbě, může hodit 85 metrů," věří.

Barbora Špotáková se připravuje na svůj kvalifikační pokus
zdroj: ČTK/AP

I dvacetiletý talent Vadlejch ukázal navzdory neúspěchu, že může být nejen mužem tréninků, ale i úspěšným závodníkem. Zatím vždy na velké soutěži zklamal, dnes hodil za 80 metrů. "Bohužel to nestačilo, ale beru to. Všechno má před sebou a tady mi dokázal, že může hodit i na velké soutěži, nejen v Domažlicích," uvedl Železný.

Frydrychův výpadek vzal Železný na sebe

Frydrychův výpadek je prý hlavně jeho chyba. "Nedokázal jsem ho z toho dostat," řekl Železný. Vicemistr Evropy do 22 let má problémy se zády a jeho technika kvůli tomu trpí. "Je tam nějaký blok, změnilo se postavení těžiště běhu a nedá se to zatím odstranit," řekl. "Ale věřím, že to jednou přijde. Může házet hrozně daleko. Ale tady se z toho nemohl dostat. Nevím proč," přiznal.

Sám ví, že závodníci jsou při kvalifikacích velmi nervózní. Zažil to na vlastní kůži. "Býval jsem nervóznější v kvalifikaci než při finále, když jsem házel," uvedl. Ale nyní prožívá nervy ještě větší. "Je to už jen na závodnících, já už jim moc nepomůžu," řekl s tím, že dnešek byl psychicky hodně náročný. "Je to na něm hodně vidět," všimla si Špotáková. "Furt se vyptává, kdy se domluvíme, kdy půjdeme. Opakujeme věci pořád dokola, přitom je všechno jasné," usmívala se. Po úspěšné kvalifikaci žen se ale Železný trochu uklidnil. "Už asi věděl, že to nebude průšvih," dodal žertem Veselý.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články