Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Panorama

Joglová se v Rotterdamu blýskla životním maximem a splněným limitem pro mistrovství světa

S limitem pro účast na podzimním mistrovství světa v Dauhá a novým osobním rekordem se vrátila z Rotterdamu Marcela Joglová. V Nizozemsku totiž v neděli splnila kritéria časem 2:36:53. Dostala se tak pod hranici svazového limitu (2:38:00) i požadovaného výkonu světové federace IAAF (2:37:00). Jednatřicetiletá běžkyně je při zdravotních problémech Evy Vrabcové Nývltové první domácí běžkyní, která se kvalifikovala do Dauhá.

Účastníci rotterdamského maratonu
zdroj: twitter.com/NN Marathon Rdam

"Doufám, že mi atletický svaz limit opravdu schválí. Teprve pak skutečně uvěřím. Ale mám velkou radost, že to vyšlo," řekla Joglová, jež si vylepšila osobní maximum o více než šest minut.

Joglová pracuje jako fitness trenérka a loni skončila za Petrou Pastorovou druhá na domácím maratonském mistrovství při Pražském maratonu. K výkonnostnímu růstu jí pomohl i dvouměsíční pobyt v keňském Itenu. "Byla to skvělá zkušenost, baví mě mimo jiné poznávat nové země a prostředí, jinou kulturu. Potkala jsem tam spoustu zajímavých lidí, dozvěděla jsem se plno nových informací. Nemohu si na nic stěžovat," pochvalovala si.

V Rotterdamu doběhla mezi ženami dvanáctá. "Myslím, že nemám dostatečně naběhané dlouhé vzdálenosti, což jsem pocítila od 25. kilometru, kdy se dostavila únava. Navíc zrovna před týdnem jsem si natáhla přední stehenní sval a to mě trochu omezovalo. Musela jsem si hlídat délku kroku, trochu jsem to cítila, ale řekla bych, že na můj výkon to vliv nemělo," komentovala.

Další maratonský start chystá už za měsíc v Praze. Vrabcová Nývltová má díky českému rekordu 2:26:31 z bronzového evropského šampionátu v Berlíně splněný limit IAAF, ale zatím tento výkon nepotvrdila v kvalifikačním období svazu. Od ME se totiž potýká s bolavými achilovkami, kvůli kterým se musela odhlásit z listopadového maratonu v New Yorku i z nadcházejícího maratonu v Bostonu.

V březnu sice absolvovala půlmaraton v New Yorku, ale tam se jí bolesti vrátily a časem 1:18:24 zůstala více než čtyři minuty za půlmaratonským výkonem, jejž by pro potvrzení limitu potřebovala.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články