Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Evropská a Konferenční liga UEFA

Joglová nedokončila maraton v Rotterdamu, vyhráli Nageeye a Hailuová

Třetí žena historických českých tabulek Marcela Joglová nedokončila Rotterdamský maraton. První závod na klasické trati po loňském startu na olympiádě v Tokiu na 28. kilometru vzdala poté, co po nedávných zdravotních problémech přepálila v úvodu tempo. Na metě půlmaratonu měla totožný čas 1:13:29, s jakým v sobotu její reprezentační kolegyně Tereza Hrochová vyhrála domácí šampionát v Pardubicích.

Abdi Nageeye z Nizozemska (uprostřed) na stupních vítězů
zdroj: imago sportfotodienst

"Nechci se úplně schovávat za nemoc. Něco mi nejspíš vzala, ale určitě mi nepřidala. Každopádně jsem trošku přestřelila start a kolem půlmaratonu jsem začala zpomalovat," uvedla Joglová.

V Nizozemsku startovala po desetitýdenním soustředění v Keni, ale týden před startem onemocněla. "Vím, co jsem odtrénovala, takže pro mě nemělo moc smysl dál pokračovat a vystřílet si veškerou munici," dodala běžkyně, jež s trenérem Janem Pernicou pomýšlí na překonání českého rekordu Evy Vrabcové-Nývltové (2:26:31). Její osobní maximum má hodnotu 2:28:16.

Závod vyhrála Etiopanka Haven Hailuová za 2:22:01, mezi muži byl nejrychlejší stříbrný olympijský medailista Abdi Nageeye z Nizozemska. Somálský rodák v totožném čase 2:04:56 jako druhý Leul Gebreselassie z Etiopie vyhrál první maraton v kariéře. Rychleji se letos běželo jen v Tokiu a Seville.

Rotterdamský maraton:

Muži:
1. Nageeye (Niz.) 2:04:56, 2. L. Gebreselassie (Et.) 2:04:56, 3. Kipyego (Keňa) 2:05:12.

Ženy:
1. Hailuová (Et.) 2:22:01, 2. Brinkmanová (Niz.) 2:22:51, 3. Mamažanovová (Kaz.) 2:26:54, ...mj. Joglová (ČR) nedokončila.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články