Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Dohráno MOL Cup

Jepkosgeiová vylepšila v Praze vlastní světový rekord

Praha - Keňanka Joyciline Jepkosgeiová zaběhla jako první žena v historii 10 kilometrů na silnici pod 30 minut. V Praze vyhrála časem 29:43. Vlastní světový rekord z jarního půlmaratonu v české metropoli zlepšila o 21 sekund. Mužský závod opanoval nejlepším výkonem letošní sezony (27:10) její krajan Benard Kimeli.

Joyciline Jepkosgeiová
zdroj: ČTK autor: Šulová Kateřina

Třiadvacetiletá Jepkosgeiová utekla hned po startu ostatním spolufavoritkám a s pomocí vodiče Ezekiela Kemboie měla od začátku rychlejší mezičasy než při světovém rekordu. Hranici 30 minut nakonec pokořila o sedmnáct sekund.

Druhá doběhla další Keňanka Fancy Chemutaiová. I ona pokořila osobní maximum a časem 30:06 se posunula na třetí místo historických tabulek. Za starým světovým rekordem zaostala o pouhé dvě vteřiny. Před ní jsou pouze Jepkosgeiová a keňská rodačka Violah Jepchumbaová aktuálně reprezentující Bahrajn. Ta doběhla třetí.

Velmi rychle běželi také muži. Vítězný Benard Kimeli překonal o osm sekund letošní maximum. Ve finiši udolal bratra Mathewa, který za ním zaostal o pouhou vteřinu. Také třetí Rhonex Kipruto se výkonem 27:13 dostal o pět sekund pod dosavadní nejlepší výkon roku. 

Eva Vrabcová-Nývltová doběhla jako nejlepší Češka na sedmém místě v čase 33:08. Mezi muži byl nejlepším zástupcem Jiří Homoláč, který se časem 30:14 zařadil na 26. příčku.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články