Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Volejbalový magazín

Je Železného světový rekord překonatelný? Odborníci se v názorech rozchází

Praha - Už je to dvacet let, co Jan Železný dohodil oštěpem do vzdálenosti 98,48 metru na mítinku v německé Jeně, a vytvořil tím dosud platný světový rekord v hodu oštěpem. Co rozhoduje o nejlepších sportovních výkonech? Čím byl výjimečný Jan Železný a překoná někdo jeho rekord?

Jan Železný
zdroj: ČTK autor: Krzywoň Dan

V otázce, zda se dá překonat Železného rekord v dnešních podmínkách, se odborníci rozchází. Podle vedoucího katedry atletiky na FTVS UK Aleše Kaplana je výkon 98,48 metru z Jeny 1996 v současnosti nedosažitelný.

"Pořád si myslím, že ten světový rekord, kterým si připomínáme dvacet let, je stále nedostižný. Je to z jednoho prostého důvodu, protože Železný dokázal celkem 54x přehodit hodnotu devadesáti metrů. Což se ani současným světovým oštěpařům nepodařilo," myslí si.

Libor Vítek z Ústavu lékařské biochemie a laboratorní diagnostiky s ním úplně nesouhlasí. Domnívá se totiž, že každý výkon je překonatelný, je jen otázkou, s jakou pravděpodobností.

Je nám líto, video expirovalo.
Před 20 lety vytvořil oštěpař Jan Železný světový rekord

"Z mého pohledu ten rekord překonatelný je, nicméně ta pravděpodobnost je relativně nízká. Existují dokonce matematické modely, které dokáží odhadnout s určitou mírou chyby, kdy může dojít k překonání takového rekordu," řekl.

Co bylo dříve jinak? Jedná se o kombinaci několika faktorů. "Domnívám se, že to je jednak jedinečnost sportovce-atleta. Dále je to otázka dobrých tréninkových podmínek, možná se více trénovalo, jelikož nebyly závody typu Diamantové ligy. A v případě Železného měl český atlet výborné trenérské zázemí," upřesňuje Kaplan.

V tomto ohledu s ním částečně souhlasí i Vítek. "Je to i zkušenost trenérů sportovců, se kterými spolupracuji. S podobným názorem jsem se tedy setkal, nicméně to rozhodně nebude ten hlavní faktor z mého pohledu," dodal.

Ne každý sportovec navíc dokáže skloubit všechny aspekty, které vedou k těm nejlepším výkonům. Do nich se řadí nejen tréninkové jednotky a genetická výbava, ale také psychická stránka sportovce, lidově "hlava". Vedle talentu tak hraje roli také sebevědomí, umění vyhrávat a instinkt vítěze.

Zřejmě nejdůležitějším faktorem v případě Železného je ale skutečnost, že český rekordman znal dokonale své tělo. "V tom tréninku poznal Železný sám sebe. Protože v závěru té své kariéry se trénoval sám a je vidět, že i v současné době ty určité zkušenosti prokazuje u svých svěřenců," uzavírá Kaplan.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články