Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Czech Challenge Tour 2024

Je příjemné odjíždět na olympiádu se solidním výkonem. Švábíková si splněním limitu pojistila účast na Hrách

Amálie Švábíková splnila olympijský limit, když na třetí pokus skočila 473 cm na domácím šampionátu ve Zlíně. Účast pod pěti kruhy měla už i tak téměř jistou díky světovému žebříčku. "Ale celou sezonu jsem cílila na to, abych splnila olympijský limit. Tentokrát se to povedlo," řekla po závodě Švábíková, která další pokusy neabsolvovala kvůli problémům s patou. Přímý přenos druhého dne MČR v atletice sledujte zítra od 14 hodin na ČT2 a ČT sport Plus. 

Před mistrovstvím republiky měla Švábíková venku v této sezoně skočeno maximálně 458 centimetrů. Ve Zlíně předvedla výkon o 15 centimetrů lepší a vylepšila si osobní rekord. Je ráda, že se na olympiádu nedostane jen díky žebříčku.

"Pro moje sebevědomí je to lepší. Do tohoto závodu jsem neměla v zápise ani přes 460. Je samozřejmě příjemnější odjíždět na olympiádu se solidním výkonem," pochvalovala si čtyřiadvacetiletá atletka.

Před závodem ani při něm přitom nebyla v nejlepším rozpoložení. "Od rána jsem se necítila vůbec dobře. Nevím, čím to bylo. Pak jsem si říkala, že to musím zkusit: Bude to buď, anebo. A bylo to buď," přiblížila bronzová medailistka z loňského halového evropského šampionátu.

Limit chtěla hodně. "Říkala jsem si, že prostě musím. Že to prostě musím zkusit, buď to vyjde, nebo nevyjde. Samozřejmě jsem věděla, že olympiádu, pokud se nic nestane, jistou mám. Ale celou sezonu jsem cílila na to, abych splnila olympijský limit. To se tentokrát povedlo," libovala si.

První dva pokusy na 473 centimetrech nevypadaly dobře. "První jsem klasicky zabalila, ten druhý pokus byl nedodělaný, nebyl vůbec dobrý. Hlavně to ovlivnil vítr, první dva pokusy jsem se rozbíhala do proťáku. Na poslední pokus se trochu umoudřil, dala jsem do toho svoje poslední síly a vyšlo to," popisovala Švábíková.

Po překonání olympijského limitu soutěž ukončila. "Mám problémy s patou, nějaký otok. Trošičku mě to limitovalo, že mě to bolelo. Poslední pokus mě v tom dost nepříjemně zabolela," řekla nyní už pětinásobná mistryně republiky.

Patu sice bude šetřit, ale odpočívat měsíc před olympiádou se nechystá. "Snad mě čekají nějaké závody, pak budu přitrénovávat lehce a už pojedu na olympiádu," plánuje. Před olympijskými hrami by ráda stihla dva až tři starty, buď na některém mítinku Diamantové ligy, nebo podniku nižší kategorie.

Na Hrách v Paříži je jejím hlavním přáním postup do finále a věří, že by jí to výkon podobný tomu dnešnímu mohl zajistit. "Myslím si, že přes 470 by to stačit mělo. Ale jsou to olympijské hry, bude to boj a bude to těžké," přemítala Švábíková, která se zařadila na dělené desáté místo letošních světových tabulek.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články