Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
MS hráčů do 18 let 2024 Finsko

Jak se to má s Colemanovým rekordem? Jeho uznání není jisté

Christian Coleman překonal v americkém Clemsonu světový halový rekord v běhu na 60 m a stanovil jeho novou hodnotu na 6,37. Záhy se však objevily kritické hlasy. Na mítinku totiž nebyly elektronické startovní bloky ani antidopingoví komisaři. Rozhodující slovo ohledně uznání rekordu bude mít Mezinárodní atletická federace (IAAF).

Christian Coleman
zdroj: ČTK/AP autor: Timothy Gonzelez

Elektronické startovní bloky jsou stejně jako absolvování dopingové zkoušky nezbytné pro uznání rekordu, oboje však bylo v Colemanově případě problematické. V Clemsonu chyběli dopingoví komisaři, proto sprinter a jeho tým několik hodin dohadovali nezbytnou kontrolu. Nakonec Coleman odjel směrem na Atlantu, která je vzdálená dvě hodiny jízdy, na odpočívadle tam odevzdal vzorek a vyplnil potřebné dokumenty.

Coleman překonal o dvě setiny dvě desetiletí starý výkon krajana Maurice Greenea. Dvojnásobný olympijský vítěz Greene vytvořil dosavadní rekord 6,39 v roce 1998 v Madridu a tři roky nato ho zopakoval v Atlantě. Coleman má stejného agenta jako Greene. "Říkal jsem mu, že půjdu po jeho rekordu. On mi řekl, že věří, že je to v mých silách," vyprávěl.

Talentovaný rodák z Atlanty si v minulé sezoně vedl skvěle i pod širým nebem. Na červnovém univerzitním mistrovství USA v Eugene se blýskl v běhu na 100 metrů časem 9,82 sekundy, který vydržel v čele světových tabulek až do konce sezony. Na mistrovství světa v Londýně pak skončil na stovce druhý za krajanem Justinem Gatlinem a před jamajským fenoménem Usainem Boltem, který se loučil s kariérou. K tomu Coleman přidal další stříbro ve štafetě.

Jeho dalším vrcholem by mělo být březnové halové mistrovství světa v Birminghamu. "To je něco, co mám od začátku sezony na paměti, protože myslím, že právě na velkých závodech se mi daří nejlépe," poznamenal.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články