Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
MS smíšených dvojic 2024 Švédsko

Ingebrigtsenovi chtějí pomoci Kipchogemu k maratonu pod 2 hodiny

Úspěšní norští běžci Henrik, Filip a Jakob Ingebrigtsenovi budou jako vodiči pomáhat Eliudu Kipchogemu při pokusu o prolomení dvouhodinové hranice v maratonu. Ten se uskuteční 12. října ve Vídni.

Eliud Kipchoge
zdroj: ČTK/AP autor: Kirsty Wigglesworth

Olympijský vítěz a světový rekordman Kipchoge se o pokoření dvou hodin pokusil už před dvěma lety na okruhu v Monze, ale tehdy o 25 sekund neuspěl. Vzhledem ke specifickým podmínkám, jako bylo speciální vodičské auto a pravidelně se střídající vodiči, ale tehdejší výkon nemohl být uznán jako světový rekord.

Ve Vídni bude situace obdobná a Kipchoge nebude moci oficiálně překonat vlastní rekordní výkon 2:01:39 z loňského Berlína. Může se ale stát prvním člověkem, který uběhne 42 kilometrů a 195 metrů za méně než dvě hodiny.

A mezi vodiči bude mít špičkové evropské běžce. Jakob Ingebrigtsen na loňském ME vyhrál patnáctistovku i pětku, Filip Ingebrigtsen je bronzovým medailistou ze závodu na 1500 metrů z MS 2017, Henrik Ingebrigtsen na téže trati získal zlato na ME 2012.

Eliud Kipchoge
zdroj: ČTK/AP

"Tohle pro nás nebude závod, budeme jen asistenti," řekl Filip Ingebrigtsen. "Hodně věcí se musí sejít, abyste překonali rekord, a musíte mít dobrý den. Posledně se dostal blízko a od té doby si zlepšil osobní rekord, takže jestli bude ve stejné formě jako v Berlíně, tak očekávám rekord," zhodnotil Kipchogeho vyhlídky.

Letos v dubnu vyhrál Kipchoge maraton v Londýně ve druhém nejrychlejším čase historie 2:02:37.

Zdroj
ČTK, ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články