Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
World Athletics Continental Tour Gold 2024

Iden na Havaji přerušil německou sérii v nejrychlejším čase historie

Triatlonista Gustav Iden vyhrál poprvé v kariéře Ironmana. Nor v závodě mistrovství světa v dlouhém triatlonu na Havaji ukončil dlouhou německou vítěznou sérii. Šestadvacetiletý Iden dokončil 3,86 km plavání, 180,2 km jízdy na kole a běžecký maraton v rekordním čase havajské historie 7:40:24.

Gustav Iden
zdroj: ČTK/imago.sportfotodienst autor: Frank Hau

"Ten ostrov se mě pokusil zničit. Nevím, jestli se sem ještě někdy vrátím," řekl vyčerpaný vítěz, který překonal rekord Němce Jana Frodena z roku 2019 (7:51:13) o více než deset minut.

Iden sedm kilometrů před cílem maratonu předstihl dosud vedoucího Sama Laidlowa. Francouz, který absolvoval cyklistickou část v rekordním čase 4:04:36, doběhl s dvouminutovým odstupem. Třetí skončil vítězův krajan a tréninkový partner Kristian Blummenfelt. Olympijský vítěz z Tokia, jenž ovládl letos v květnu v Utahu náhradní závod za loňského havajského Ironmana, ztratil tři minuty.

Nejrychlejším Čechem v závodu byl veslařský reprezentant Miroslav Vraštil, kterému těsně nevyšel útok na devítihodinovou hranici. V čase 9:06:02 pátý muž nedávného mistrovství světa v Račicích na dvojskifu obsadil 13. příčku ve věkové kategorii 40–44 let.

Držitel nejlepšího českého výsledku v historii havajského Ironmana Petr Vabroušek se při svém 16. startu poprvé nepředstavil mezi elitou. Ve věkové skupině 45–49 let skončil patnáctý za 9:28:45.

V tradičním dějišti v Koně na Havaji se Ironman konal po dvou vynechaných ročnících kvůli koronavirové pandemii poprvé od roku 2019. Předtím mu vládli od roku 2014 Němci díky Sebastianu Kienlemu, Frodenovi a Patricku Langemu. Vítěz z roku 2014 Kienle byl nyní šestý.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články