Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Svět motorů

Hvězdou atletického šampionátu se stal Francouz Lemaitre

Barcelona - Největší hvězdou šampionátu se stal Francouz Christophe Lemaitre, který získal jako první sprinter v historii na kontinentálním šampionátu tři zlaté medaile. Po triumfech na 100 a 200 metrů dnes pomohl k titulu také štafetě na 4x100 metrů, která porazila o šest setin druhé Italy. Jediným českým atletem, který se dnes v Barceloně představil, byl dálkař Roman Novotný. Závod se mu ale vůbec nepovedl a skončil s jedniným platým pokusem poslední.

"Slavit s kluky ze štafety, to bude teprve odvaz," radoval se Lemaitre, který krátce před šampionátem jako první běžec bílé pleti pokořil na stovce hranici deseti sekund. Po předchozích individuálních výhrách se držel zpátky. "Slavit budu, až budu mít v kapse třetí zlato," odpovídal.

Trojnásobným úspěchem napodobil vystoupení jamajského sprintera Usaina Bolta na olympijských hrách v Pekingu a loňském mistrovství světa v Berlíně, i když k jeho rekordním časům má daleko. "Je to fenomén," řekl o Lemaitrovi jeho německý soupeř Tobias Unger a ve stejném duchu mluvil i legendární Armin Hary.

Dálkař Novotný ve finále propadl

Dálkař Roman Novotný obsadil ve finále poslední dvanácté místo s jediným platným okusem dlouhým 765 cm. Osmý muž z olympijských her v Pekingu nenavázal na osmimetrový skok z kvalifikace, který by mu zajistil účast v užším finále. Nejlepším letošním světovým výkonem a rekordem šampionátu se blýskl Němec Christian Reif, jenž skočil 847 cm a vylepšil si o 20 centimetrů osobní maximum.

Rekordy mistrovství padly také na dráze. Ve finiši dvou francouzských vytrvalců v běhu na 3000 metrů překážek byl rychlejší Mahiedine Mekhissi-Benabbad, jenž v čase 8:07,87 odsunul na druhé místo evropského rekordmana Bouabdellaha Tahriho.

Soutěž národů vyhráli Rusové

Nejúspěšnější zemí na šampionátu bylo potřetí za sebou Rusko, které získalo 24 medailí včetně deseti zlatých. Za ním skončili Francouzi a Britové. Česká výprava se díky bronzu oštěpařky Barbory Špotákové podělila o 25. místo s Ázerbájdžánem a Finskem.

Závod žen na 5000 metrů přinesl pro změnu dvojnásobný turecký úspěch. Ze souboje dvou etiopských rodaček vyšla vítězně Alemitu Bekeleová, která o dvě sekundy předstihla Elvan Abeylegesseovou, vítězku desítky, a překazila jí útok na double.

V hodu diskem se dočkal prvního velkého titulu v kariéře Polák Piotr Malachowski. Stříbrný medailista z olympijských her a mistrovství světa hodil 68,87 metru a porazil o 22 centimetrů světového šampiona Němce Roberta Hartinga.

V ženském skoku do výšky potvrdila roli favoritky Chorvatka Blanka Vlašičová, která jako jediná překonala 203 centimetrů a ke dvěma světovým titulům získala první evropské zlato. O dva centimetry porazila Švédku Emmu Greenovou a svou velkou německou rivalku Ariane Friedrichovou.

"Neprožívám dobrou sezonu, nejsem ve své kůži. Dneska jsem si ani trochu nevěřila, nemohla jsem trefit dobrý skok, ale naštěstí to stačilo na vítězství," prohlásila už spokojená Vlašičová, jež vyrovnala rekord mistrovství, kterým před čtyřmi lety zvítězila Belgičanka Tia Hellebautová.

Domácí Španělsko získalo v závěru šampionátu druhou zlatou medaili, a opět v běhu na 1500 metrů. Postarala se o ni drtivým finišem Nuria Fernándezová. "Musím brečet. O tohle jsem usilovala patnáct let a teď konečně v 33 letech tu zlatou medaili mám," radovala se.

Nejlepším evropským maratoncem je Švýcar

Maraton na atletickém mistrovství Evropy v Barceloně s velkým náskokem vyhrál pětatřicetiletý švýcarský běžec Viktor Röthlin, který tak navázal na stříbrnou medaili z minulého šampionátu v Göteborgu před čtyřmi lety. Domácího vytrvalce Josého Manuela Martíneze porazil o dvě minuty a 19 sekund, bronz získal Rus Dmitrij Safronov.

Röthlin, který má i bronz z MS 2007 v Ósace, rozhodl o svém triumfu nástupem před třicátým kilometrem. Pak už jen razantně zvyšoval svůj náskok v čele, do cíle doběhl v čase 2:15:31.

Obhájce prvenství Ital Stefano Baldini závod nedokončil. V polovině trati přitom byl ještě na šestém místě s minimálním odstupem za vedoucím Francouzem Jamesem Theurim, ale krátce poté vzdal.

Italští maratonci zůstali bez medaile, třebaže na bronz dlouho útočil Ruggero Pertile. Toho však krátce před cílem zpomalily křeče, Safronov ho předběhl a nakonec mu utekl o více než minutu a čtvrt.

Hlavní zprávy

Nejčtenější články