Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
V šachu

Hlavní cíl na ME družstev: záchrana

Praha – Jediným cílem českých atletů na mistrovství Evropy družstev, které se uskuteční od pátku do neděle ve francouzském Lille, je záchrana v superlize. Před odletem do Francie to řekl šéftrenér Tomáš Dvořák. Až na místě se ale dozví, kolik týmů bude letos z elitní skupiny sestupovat. Vzhledem k absenci suspendovaného Ruska totiž bude závodit jen jedenáct družstev místo obvyklých dvanácti. Přímé přenosy nabídne ČT sport a web ctsport.cz.

Šéftrenér Tomáš Dvořák
zdroj: ČTK autor: Roman Vondrouš

Od roku 2009, kdy se někdejší Evropský pohár proměnil na mistrovství Evropy družstev, čeští atleti pendlují mezi první ligou a superligou. Ještě nikdy se po postupu mezi elitu nedokázali udržet. Ve Francii budou mít další možnost díky tomu, že před dvěma lety vyhráli 1. ligu v řeckém Heraklionu.

Co s Ruskem?

V letech 2009, 2011 a 2014 byli vždy Češi v superlize desátí z dvanácti týmů. Sestupovaly tři celky. Jaké umístění bude letos nezbytné pro udržení, je otázkou. "To je věc, které jsem se nedokázal dopídit. Předpokládám, že to se dozvíme až na místě," řekl Dvořák.

Je nám líto, video expirovalo.
Rosolová má novou image: To jen abych vypadala inteligentně

Domnívá se, že si vedení evropské atletiky láme hlavu nad tím, jak by se mělo naložit s Ruskem po jeho návratu do atletických soutěží. "Jestli by je zařadili do druhé ligy, aby si to vyšplhali zpátky, nebo prostě kalkulují s tím, že by je pustili do té top soutěže, protože by to byli obhájci titulu. Ale nedokážu říct," přemítal šéftrenér.

Nejraději by byl, kdyby čeští atleti zabojovali o osmou příčku, aby se jich žádné spekulace netýkaly. K tomu je potřeba týmový výkon nejen lídrů, ale také závodníků ve slabších disciplínách. "Je to ruku v ruce. Výpadek opory nás staví do stejné situace, jako když závodník na chvostu startovního pole nevydobude žádný bod navíc," uvedl někdejší trojnásobný mistr světa v desetiboji.

V pátek premiérově rozběhy

Poprvé se budou na ME družstev v pátek konat rozběhy všech hladkých i překážkových tratí do 400 metrů. Dvořák byl od začátku proti této novince. "Je to z mého pohledu nesmysl. Navíc záměr byl, že to má zkrátit víkendový program, a to se neudálo. Program je naopak v sobotu ještě delší, než byl naposledy v Čeboksarech při superlize," řekl.

Specifická pravidla platí na mistrovství Evropy družstev také v technických disciplínách. Ve vrzích, dálce a trojskoku mají všichni závodníci jen tři pokusy, pouze čtyři nejlepší dostanou možnost čtvrtého. Ve výšce a skoku o tyči pro závodníky po čtyřech nezdarech končí soutěž, i kdyby neměli vyčerpané pokusy na dané postupné výšce. Pokračovat může jen jistý vítěz.

"Je to specifikum, se kterým se musí počítat, takže budu rád, když nás nebudou naši skokani o tyči a do výšky nervovat, že hned na základech naberou nějaké křížky," komentoval Dvořák nezvyklé pravidlo ve vertikálních skocích. Doufá, že se s ním čeští reprezentanti vyrovnají stejně dobře jako v posledních letech.

Zdroj
ČTK, ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články