Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Ostrava - Jihlava

Hlavně neházet jako před třemi lety. Ogrodníková se pod Železným zkusí vrátit na pódia

Nikola Ogrodníková dokázala v roce 2018 vyhrát anketu Atlet roku, letošní sezona na vrcholné akci tak povedená nebyla, a tak ji hodnotitelé dosadili na páté místo. Přestože sezonu načala novým osobním rekordem, v řadě závodů tápala. Zjistila, že se jí podvědomě vrátily zlozvyky, které jí kazily výkony před třemi a více lety. Nově pod vedením Jana Železného se bude snažit vrátit k technice, která nesla úspěchy. Během zimní pauzy se také pokusí vyléčit bolavou kyčel.

Nikola Ogrodníková na akci Atlet roku 2019
zdroj: ČTK autor: Šimánek Vít

Ogrodníkovou vedl především její partner Vítězslav Veselý ve spolupráci s Rudolfem Černým, u kterého se připravuje i světová rekordmanka Barbora Špotáková. Delší dobu to nefungovalo ideálně.

"Tam byl problém, že Víťa, jak je stále závodník, toho měl fakt hodně. Jeden rok to bylo fajn, druhý rok takové těžší. Letos jsme se už v polovině sezony domluvili na tom, že ta spolupráce se musí ukončit, protože na Víťu to bylo strašně moc," vysvětlovala Ogrodníková před sobotním vyhlášením ankety Atlet roku, ve které jako loňská vítězka obsadila páté místo.

Za trenérem Železným společně zašli už na mistrovství světa v Dauhá pár dní po závodě oštěpařek, ve kterém Ogrodníková skončila jedenáctá. Výsledek na MS ale nehrál roli. Ostravská rodačka, která si v úvodu sezony vylepšila osobní rekord na výborných 67,40 metru a skončila třetí ve finále Diamantové ligy, i vinou zdravotních problémů na řadě závodů tápala.

"Já se technicky dostala tam, kde jsem byla před třemi lety. To jsem konzultovala už s mým novým trenérem, že nevím, co se stalo, jestli to byl důsledek nějakých těch zranění, že jsem uhýbala tomu pohybu. Pak jsem si přišla na konci sezony, že házím tak, jako jsem házela, ještě než jsem se přestěhovala do Prahy. Že tam byl nahraný nějaký divný stereotyp," líčila.

Byla ráda, že ji světový rekordman Železný přijal do své početné tréninkové skupiny. Pod jeho vedením se připravuje česká mužská špička v čele s Jakubem Vadlejchem i další finalistka MS Irena Šedivá nebo nadějná Nikol Tabačková, kamarádky Ogrodníkové. "Je to člověk, kterému opravdu všichni věří, to i všichni jeho svěřenci potvrdí, protože on je tak zvláštně charismatický trenér, který dává atletovi úplně všechno. Co řekne, to platí," vysvětlila Ogrodníková, proč Železnému věří.

Hlavně ale musí vyléčit bolístky. Momentálně bude řešit kyčel. "Kontaktovali jsme pana (fyzioterapeuta) Koláře a budeme na tom pracovat, abych neměla problémy. Nevím, co je tam za problém. Myslím, že to bude nějaká svalová záležitost od zad. Z té špatné techniky mě bolela záda a pak to šlo do té kyčle. Tu jsem měla v pořádku, i kosti a obratle u zad, je to opravdu nějaká svalová záležitost, co mě bolí," řekla.

Jako jediná česká oštěpařka má díky zmíněnému osobnímu maximu splněný mezinárodní limit pro účast na olympijských hrách v Tokiu. "Určitě tam chci do finále, protože vím, že na to mám. Už jsem hodila letos 67 metrů, tak vím, že když všechno půjde jako v roce 2018, jsem schopná bojovat o medaile. Jen musím to zdraví dát dohromady," dodala směrem k vrcholu příští sezony.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články