Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
ŠKODA CUP - Česká Kamenice

Helcelet vyléčil achilovku a rád by zamířil na HME. Makal jsem na sobě, ujišťuje

Vícebojaře Adama Sebastiana Helceleta trápila v loňském roce achilovka. Při červnovém republikovém šampionátu musel dokonce předčasně ukončit sezonu. Nyní se bronzový medailista z halového mistrovství Evropy 2017 vrací na atletické ovály s cílem opět uspět na halové Evropě. "Achilovka je na tom dobře, musím zaklepat," hlásí.

Adam Sebastian Helcelet
zdroj: ČTK/AP

Helcelet patří mezi nejlepší české vícebojaře. Když v roce 2016 vybojoval na evropském šampionátu v Amsterdamu stříbro, vypadalo to, že má kariéru slibně rozjetou. To ostatně potvrdil i bronzem hned na následujícím kontinentálním mistrovství v hale.

Úspěšné období zakončil v létě roku 2017, kdy si na mítinku v Götzisu udělal osobní rekord v desetiboji 8335 bodů a na světovém šampionátu v Londýně skončil osmý. Jenže pak se mu přestalo dařit.

Na mistrovství Evropy 2018 v Berlíně se ani nekvalifikoval a trápily ho problémy s achilovkou, kvůli kterým nakonec musel odstoupit z republikového šampionátu v Kladně. "Trvalo to delší dobu, než jsem čekal, ale dali jsme tomu čas, abych začal přípravu téměř fit. A vyplatilo se to. Teď už jsem začal závodit," říká Helcelet.

Je nám líto, video expirovalo.
Helcelet se vrací: Achilovka drží a zdraví funguje

Aktuálně má za sebou víkendový mítink v Jablonci. "Na první závod velká spokojenost, hlavně že achilovka drží," dodává sedmadvacetiletý atlet. Pomalu je tak připraven vrátit se mezi českou i světovou elitu.

"Achilovka vzhledem k tomu, že ji potřebuje každý atlet, je velké riziko, kor při desetibojích, kde to namáhám opravdu hodně. Problémy jsem měl už v minulosti, od roku 2013 se to vleklo," vysvětluje.

Od loňského června tak ušel náročnou cestu. "Využil jsem toho, že jsem dodělal bakaláře. Narodila se mi dcera," vypočítává s úsměvem. "Léčil jsem to všemi možnými způsoby. Snažil jsem se zaměřit na celkovou koordinaci těla, stabilizaci kotníku. Opravdu jsem na sobě pracoval," ujišťuje.

Adam Sebastian Helcelet
zdroj: Reuters

Nyní ho čeká mistrovství republiky, kde by měl splnit limit pro halové ME. Tam by chtěl zopakovat medailové umístění. "Začátek přípravy byl kvůli achilovce pozměněn. Teď ještě nejsem úplně připraven, abych závodil jako na hale v Bělehradě. Pokud by vyšlo domácí mistrovství a splnil bych nějaká kritéria, rád bych tam startoval."

V tréninku v některých disciplínách ubral, např. v posilovně. "Ale víc běhám, chodím více odrazů, skokanských věcí, abych achilovku připravil na nápor, který může přijít. Myslím, že jsem na dobré cestě," dodává.

S přítelkyní a bývalou profesionální atletkou Denisou Rosolovou se rozhodl založit kempy pro děti. "V tom bychom letos chtěli pokračovat. Potom jsem se stal patronem Trojboje s Adamem. V Turnově bude v létě republikové finále," říká Helcelet, kterého v červnu čeká svatba.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články