Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Branky, body, vteřiny

Helcelet v Götzisu: Některé disciplíny půjdu z fleku, ale chci limit pro MS

Götzis – Hned z první si chce vícebojař Adam Sebastian Helcelet zajistit start na atletickém mistrovství světa. Na víkendovém mítinku v Götzisu, který pro něho bude prvním desetibojem v sezoně, chce splnit limit pro šampionát (8100 bodů), i když některé disciplíny letos venku zkusí poprvé. S ním budou v Rakousku startovat i Jiří Sýkora, Marek Lukáš a Kateřina Cachová.

Adam Sebastian Helcelet
zdroj: Reuters autor: Lucy Nicholson

Stříbrný medailista z loňského evropského šampionátu pod širým nebem a bronzový medailista v halovém sedmiboji na ME Helcelet má za sebou vydařenou přípravu. Po návratu z Tenerife už si některé disciplíny zkusil při závodech, ale o víkendu ho čeká první kompletní víceboj. "V Götzisu bych rád splnil limit pro start na mistrovství světa v Londýně. Řadu disciplín půjdu z fleku, ale myslím, že i tak mám na kvalitní bodový součet. Chci se tam poprat se soupeři, aby věděli, že se mnou musí počítat i na světové scéně," uvedl v tiskové zprávě vícebojař s osobním rekordem 8291 bodů.  

Loni si v Götzisu získem 8121 bodů zajistil účast na OH juniorský mistr světa z roku 2014 Sýkora. Na osmitisícovou hranici se bude snažit zaútočit Lukáš. Kvůli bolavým achilovkám zrušil účast Jan Doležal, který se chce připravit na červnový domácí šampionát v Kladně.

Vítězství bude v Rakousku obhajovat Kanaďan Damian Warner, vicemistr světa a bronzový medailista z loňských olympijských her v Riu. Při útoku na třetí triumf na mítinku, který vyhrál ještě v roce 2013, bude čelit mimo jiné Němcům Kai Kazmirekovi, čtvrtému muži z OH, a Riku Freimuthovi, bronzovému medailistovi z MS 2015. Popáté bude v Götzisu startovat zkušený Kubánec Leonel Suaréz, dvakrát bronzový na olympijských hrách.

Při absenci národní rekordmanky Elišky Klučinové bude jedinou českou zástupkyní v sedmiboji Cachová. Sedmadvacetiletá vícebojařka, která si po vleklých zdravotních problémech loni v Kladně vylepšila osobní rekord na 6328 bodů, bude také bojovat o zajištění startu na MS v Londýně. Jako přísnější kritérium svaz vypsal hranici 6200 bodů.

Největší hvězdou ženské soutěže bude překvapivá olympijská šampionka Nafissatou Thiamová. Dvaadvacetiletá Belgičanka byla loni v Götzisu čtvrtá. Letos se utká mimo jiné s halovou mistryní Evropy z roku 2015 Britkou Katarinou Johnsonovou-Thompsonovou, která v Götzisu vyhrála před třemi lety. Na startu budou také bronzová medailistka z MS 2015 Laura Ikaunieceová-Admidinaová z Lotyšska nebo domácí Ivona Dadicová, která byla letos stříbrná na HME.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články