Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Paralympijský magazín

Helcelet si před HME věří: Medaile by byl bonus, na který mám

Praha – V jednadvacetičlenné atletické výpravě na halové ME v Göteborgu bude patřit mezi aspiranty na medaile. Vůbec poprvé v životě se zařadil svými výkony mezi nejužší okruh favoritů. Jednadvacetiletý Adam Sebastian Helcelet si před halovým mistrovstvím Evropy věří. Spokojený bude, když porazí co nejvíce soupeřů, a je přesvědčen, že na cenný kov má. Helcelet, kterému patří v letošních tabulkách mezi Evropany třetí místo, odpovídal na vaše otázky na chatu.

"S medailí bych byl moc spokojený, protože by to byla první mezinárodní medaile vůbec. Medaile by byl bonus, ale vím, že na to mám," uvedl Helcelet, který na sklonku minulého roku odešel od šéftrenéra atletické reprezentace Tomáše Dvořáka.

Helcelet chce výš. Zamířil proto od vytíženého Dvořáka k Rudolfu Černému, pod jehož vedením vybojovala první medaile i Barbora Špotáková. "U Tomáše Dvořáka byla parta víc než dobrá. Bylo nás hodně a s klukama jsme si dobře rozuměli. Teď v nové skupině jsme jen tři vícebojaři a dva oštěpaři. Menší skupina je lepší na trénink, ale na zábavu ne," popsal Helcelet.

"Rudolf Černý je trenér s velkými zkušenostmi s trénováním. Je to trenér, se kterým můžu konzultovat úplně všechno a je ochoten mi naslouchat. Organizuje s přehledem tréninky se specialisty a má ho většina trenérů ráda," doplnil.

Otázka: Myslíte si, že bude v nejbližších letech překonán světový rekord v desetiboji?

Odpověď Adama Sebastiana Helceleta: Myslím si, že ho překonám až já. :P

Helcelet hýří sebevědomím. Nezastírá, že se v mládí nechtěl upírat ke vzorům a toužil vyšlapat si vlastní cestu k úspěchům. "V mládí jsem nikdy žádný sportovní vzor neměl. Vždycky jsem chtěl být lepší než ti, kteří něco dokázali," uvedl.

Na halovém mistrovství republiky si začátkem února vytvořil osobní rekord 6 040 bodů, pod širým nebem dosáhl zatím nejvíce na 8 044 bodů. Mety pro tento rok si turnovský rodák neklade nízko. "Do Moskvy (na MS) bych se chtěl kvalifikovat s 8 200 body. V Moskvě bych pak chtěl zaútočit na 8 300 a víc," prohlásil.

A olympiáda v Riu za tři roky? "O medaili sním už od malinka. V loňském roce jsem se chtěl kvalifikovat na OH v Londýně, abych nasbíral nějaké zkušenosti. Nestalo se tak a do Ria pojedu jako benjamínek. Za čtyři sezony bych se měl výkonnostně zlepšit a určitě bych si medaili přál," dodal.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články