Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Paralympijský magazín

Hejnová se vrátila na atletický ovál, v Táboře běžela dvoustovku

Tábor - Po dvou měsících a sedmi dnech se překážkářka Zuzana Hejnová zúčastnila atletického mítinku. Během Velké ceny Tábora netradičně zavítala mezi klasické sprinterky v běhu na 200 metrů. Na výkonu 24,22 sekundy se kromě silného větru v zádech podepsala skutečnost, že během posledních týdnů především doháněla tréninkové manko způsobené bolavou Achillovou šlachou.

Letos běžela Hejnová jen jednou při Zlaté tretře v Ostravě 20. května, poté rušila jeden závod za druhým, aby trénovala a dostala se do formy. "Hodnotím to kladně proto, že jsem mohla vyběhnout bez bolesti, z čehož mám radost," prohlásila po závodu Hejnová.

Chtěla běžet kolem 24 sekund, což se nakonec nepovedlo. Její výkon s třímetrovým větrem v zádech byl pomalejší. "Myslím, že to odpovídá tomu, že jsem byla na soustředění v Nymburce. Až si odpočinu, tak to bude lepší," doufala.

"Dva týdny jsem dost trénovala, abych manko dohnala, takže na takovýhle čas zhruba mám," pokračovala. Stoprocentně se však ještě necítí. "Doufám, že to ještě trochu poroste, na rychlostní vytrvalosti ještě zapracuju," řekla Hejnová. Před olympijskými hrami v Riu ji čeká ještě zkouška v Chebu, kde poběží 300 metrů překážek.

Je nám líto, video expirovalo.
Hejnová: Ještě se necítím úplně stoprocentně

Na olympiádě chce zabojovat o zlato

V Táboře zjistila, že její forma není ideální, ale má ještě dva týdny na to, aby ji vyladila. Před mistrovstvím světa v Moskvě před třemi lety, kdy měla rekordní formu, byla o půl sekundy rychlejší. Loni před Pekingem už se podobnému času nepřiblížila, přesto dokázala titul obhájit. I proto nepanikaří.

"Dva týdny jsem teď tvrdě makala. Půjdu ještě pár důležitých tréninků a budu ladit. Na překážkách v tréninku to není tak špatné. Bude záležet, jak mi pojede konec," uvedla Hejnová. Právě závěr překážkového běhu rozhoduje. "Potřebuju tak běhat dvoustovky a třístovky," pokračovala.

Nohu stále cítí, ale při běhu ji nijak neomezuje. "Určitě je to v tréninku lepší. Cítit to ale už budu asi do konce kariéry," dodala s úsměvem.

Devětadvacetiletá rodačka z Liberce je už natolik zkušená, že věří v úspěch i bez rozzávodění. "Zvládne to v rozběhu a v semifinále," věří kouč Dalibor Kupka. Hejnová byla v prohlášení opatrnější. "Bude to pro mě velká neznámá, budu nervózní a budu se muset v Riu pořádně soustředit už na rozběh, abych to nepodcenila. Nicméně myslím, že to zvládnu, stačí si zažít ten rytmus," prohlásila úřadující světová šampionka.

I proto stále platí, že chce vyhrát, medaili už před čtyřmi lety v Londýně vybojovala, tehdy získala bronz. "Samozřejmě, zlato z olympiády je nejvíc, po dvou titulech mistryně světa se to nabízí," měla jasno. "Sezona samozřejmě nebyla ideální, takže to bude strašně těžký, ale sport je o boji a já budu bojovat," slíbila Hejnová.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články