Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Branky, body, vteřiny

Hejnová je nejlepší atletkou Evropy

Tallinn – Mistryně světa v běhu na 400 metrů překážek Zuzana Hejnová byla vyhlášena nejlepší atletkou Evropy za letošní rok. Ocenění za vítězství v anketě Evropské atletické asociace převzala v Tallinnu. Vedle titulu na mistrovství světa v Moskvě Hejnová letos vyhrála také Diamantovou ligu a zvítězila ve všech 13 závodech v sezoně.

Sport
zdroj: ČT4

Hejnová zvítězila v hlasování členských svazů Evropské atletické asociace, novinářů a komise odborníků před ruskou tyčkařkou Jelenou Isinbajevovou a italskou vytrvalkyní Valerií Straneovou.

"Je to skvělá pocta po výborné sezoně. Každý závod se mi vydařil a po každém jsem byla silnější fyzicky a hlavně mentálně," radovala se na pódiu Hejnová. "Bude těžké to příští rok obhájit, ale pokud zůstanu zdravá, věřím, že mohu být ještě lepší. Je to pro mě velká výzva, baví mě to a užívám si to," doplnila česká rekordmanka.

Hejnová získala cenu jako první česká žena v historii. V minulosti v anketě vyhlašované od roku 1993 uspěli dvakrát oštěpař Jan Železný (1996 a 2000) a jednou desetibojař Tomáš Dvořák (v roce 1999), nynější svazový šéftrenér, který byl na dnešním vyhlášení rovněž přítomen. "Moc se mi to líbilo, protože jsem se dostala do neuvěřitelné společnosti atletů. Hrozně si toho vážím," řekla Hejnová. Prý byla hodně nervózní. "Víc, než na českém Atletovi roku, ale asi to bylo tou angličtinou. Nejsem moc zběhlá mluvit takhle na veřejnosti," uvedla.

Zuzana Hejnová

Přehled českých vítězů ankety o nejlepšího evropského atleta roku:
1996 - Jan Železný
1999 - Tomáš Dvořák
2000 - Jan Železný
2013 - Zuzana Hejnová

Šestadvacetiletá česká atletka jasně ovládla hlasování fanoušků na Facebooku, do kterého se zapojilo přes 16 000 lidí. O konečném výsledku ankety rozhodnou ještě rovným dílem hlasy členských svazů Evropské atletické asociace, novinářů a komise odborníků.

Hejnovou vítězství u fanoušků potěšilo i překvapilo. "Naše země je malá. Čekala jsem, že třeba Jelena Isinbajevová bude mít víc fanoušků, že za ní bude stát celé Rusko. Myslím ale, že lidi hlasovali správně," řekla před cestou do Tallinnu česká rekordmanka, která letos vyhrála všech 13 závodů. Vedle suverénního triumfu na mistrovství světa ovládla také Diamantovou ligu.

Je nám líto, video expirovalo.
Hejnová převzala cenu za nejlepší atletku Evropy

Bronzová medailistka z loňských olympijských her v Londýně je v nominaci také ve světové anketě Atlet roku mezinárodní federace IAAF a bude favoritkou v domácích anketách o nejlepšího atleta a sportovce roku.

Nominace na nejlepšího atleta Evropy za rok 2013:

Muži: Bohdan Bondarenko (Ukr./výška), Pawel Fajdek (Pol./kladivo), Mo Farah (Brit./5 000 a 10 000 m), Robert Harting (Něm./disk), Robert Heffernan (Ir./chůze), Raphael Holzdeppe (Něm./tyč), Renaud Lavillenie (Fr./tyč), Mahiedine Mekhissi-Benabbad (Fr./3 000 m př.), Alexandr Meňkov (Rus./dálka), David Storl (Něm./koule), Teddy Tamgho (Fr./trojskok), Vítězslav Veselý (ČR/oštěp).

Ženy: Abeba Aregawiová (Švéd./1 500 m), Zuzana Hejnová (ČR/400 m př.), Jelena Isinbajevová (Rus./tyč), Jelena Lašmanovová (Rus./chůze), Hanna Melničenková (Ukr./sedmiboj), Christina Obergföllová (Něm./oštěp), Christine Ohuruoguová (Brit./400 m), Sandra Perkovičová (Chorv./disk), Marija Savinovová (Rus./800 m), Christina Schwanitzová (Něm./koule), Světlana Školinová (Rus./výška), Valeria Straneová (It./maraton).

Zdroj
ČTK, ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články