Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
SLUNETA Ústí nad Labem - BK KVIS Pardubice

Hejnová dostane stříbro z OH v Londýně, Anťuchová se neodvolala proti trestu za doping

S více než dvanáctiletým zpožděním se může ze stříbrné olympijské medaile radovat Zuzana Hejnová. Ruska Natalja Anťuchová se totiž neodvolala proti diskvalifikaci kvůli dopingu z olympijských her v Londýně v roce 2012, kde vyhrála běh na 400 metrů překážek. Denisa Helceletová (tehdy Rosolová) se posune na šestou příčku. Zlato nově připadne Američance Lashindě Demusové a bronz Jamajčance Kaliese Spencerové.

Zuzana Hejnová oslavuje bronzovou medaili
zdroj: ČTK autor: Petrášek Radek

Anťuchovou na konci října potrestala Jednotka pro bezúhonnost atletiky (AIU), která vymazala všechny její výsledky od července 2012 do června následujícího roku. Jednačtyřicetiletá Ruska se ve stanovené lhůtě 45 dnů proti verdiktu neodvolala, takže rozhodnutí vstoupilo v platnost.

"Mezinárodní olympijský výbor nyní může přistoupit k přerozdělení medailí a aktualizovat své výsledky," uvedla AIU.

Anťuchová dostala už loni v dubnu dávno po konci kariéry čtyřletý trest na základě McLarenovy zprávy o systematickém dopingu v Rusku. Distanc jí uložil Sportovní arbitrážní soud (CAS) v Lausanne, medaile jí ale ponechal. Tehdy se proti zákazu činnosti odvolala.

Jednotka pro bezúhonnost atletiky se ale po analýze dat získaných ze systému LIMS moskevské antidopingové laboratoře v roce 2019 rozhodla přistoupit k diskvalifikaci Anťuchové. Mistryně Evropy z roku 2010 přišla už o druhou medaili z Londýna. Dříve musela vrátit stříbro ze čtvrtkařské štafety kvůli dopingovým prohřeškům svých kolegyň.

Hejnová je další českou atletkou, která se posunula v pořadí londýnských her. Oštěpař Vítězslav Veselý získal bronzovou medaili poté, co byl v roce 2016 kvůli dopingu diskvalifikován původně druhý Oleksandr Pjatnycja z Ukrajiny. Zpětné testování vzorků z Her v Pekingu a Londýně odhalilo u Pjatnycji anabolický steroid turinabol.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články