Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
EP Benátky nad Jizerou

Hejnová: Do Prahy se těším, ale vrchol sezony mám jiný

Praha – Dobré zprávy přivezla z Jihoafrické republiky Zuzana Hejnová. Mistryně světa v běhu na 400 metrů překážek se vrátila před Vánoci z tradičního měsíčního soustředění v Potchefstroomu, za sebou má kvalitní přípravu a hlavně, je úplně zdravá. I proto vidí nadějně, že by se mohla stihnout připravit na březnové domácí halové mistrovství Evropy v Praze a dokonce má už naplánovaný první zahraniční start.

Zuzana Hejnová
zdroj: ČTK autor: Michal Kamaryt

Nejlepší česká sportovkyně minulého roku si zlomila kost v nártu na začátku února a podstoupila operaci. Na jaře odjela na soustředění do Afriky a s návratem na ovály to vypadalo dobře. Jenže se ozvala její dlouholetá potíž – bolavá pata. Hejnová sice absolvovala několik závodů, ale na domácím šampionátu v Ostravě na začátku srpna předčasně ukončila sezonu.

Potom se dlouho léčila, několikrát byla dokonce i u věhlasného doktora Hanse-Wilhelma Müllera-Wohlfahrta v Mnichově, který ji zbavil potíží s bolavou patou, takže mohla absolvovat soustředění v Tatrách, později přípravu v Harrachově a nyní i v Africe. "Mám z toho dobrý pocit. Trénink byl dobrý, jedno z nejlepších soustředění, co jsem absolvovala," řekla.

Sedmadvacetiletá překážkářka byla v teple celý měsíc a její trénink byl prý rozumnější. I proto, aby se opět nemusela potýkat s bolístkami z přetrénování. "Bylo to náročné, ale rozumné. Absolvovali jsme pár těžkých tréninků, pak jsme měli volnější dny a odpočívali před dalšími těžkými jednotkami," popisovala. "Měla jsem i nějaké testy, které jsem odběhala dokonce o něco lépe. Sice nejsem tak rychlá, ale to se dá doladit. Cítím se dobře, hlavně nemám bolavou nohu," ťukala na dřevo.

Zlomenina je zacelená, Achillova šlacha v pořádku. "Noha je super, skvělá, neomezuje mě, odrazy jsem chodila, překážky skákala snožmo, pořádně jsem to otestovala," vykládala. O končetinu se stará, pravidelně chodí k fyzioterapeutům. 

I proto je velmi pravděpodobné, že halovou sezonu absolvuje a v Praze na HME bude závodit. "Já to vidím docela reálně, už mám naplánovaný start," prohlásila. Poprvé v zahraničí na čtyřstovce vyběhne 1. února na mítinku v Moskvě.

Sama přiznává, že se na pražský šampionát velmi těší a byla by nerada, kdyby jí z nějakého důvodu unikl. "Taková akce se u nás nekoná každý rok. Už nyní se závodu nemůžu dočkat, protože vím, jak jsou čeští fanoušci výborní a že bude vyprodáno," nechala se slyšet s tím, že její ambice budou směřovat na stupně vítězů.

"Není to úplně nereálné zaútočit na medaili, ale bude to boj. Před dvěma lety jsem na tom byla hodně dobře a pokusím se na to navázat. O to větší radost by to byla, kdybych doma vyhrála," řekla.

Vrchol sezony ale nebude mít Hejnová v Praze. Tím bude až srpnové venkovní mistrovství světa v Pekingu, kde ji čeká obhajoba zlata na čtvrtce překážek, které vybojovala před dvěma lety v Moskvě. "Vždycky když trénuji, tak si říkam, že vrchol mě čeká až v srpnu. Vím, že obhajoba bude mnohem náročnější, a to i kvůli velkému očekávání lidí," dodala.

Je nám líto, video expirovalo.
Hejnová je v plné přípravě na halové MS v Praze
Zdroj
ČTK, ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články