Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Golf Time

Hejnová bude mít zahraničního kouče, povede ji Němec Balzer

Praha – Po konci ve skupině Daniela Kupky našla Zuzana Hejnová nového kouče. Za dalšími úspěchy povede světovou šampionku v běhu na 400 metrů překážek bývalý německý překážkář Falk Balzer. Bronzová olympijská medailistka z Londýna tak bude střídavě trénovat v Německu a v České republice, zůstane ale i nadále členkou Dukly Praha. Pro příští sezonu je jejím hlavním cílem mistrovství světa v Londýně, kde by ráda zaútočila na třetí titul v řadě.

Zuzana Hejnová a její nový trenér Falk Balzer
zdroj: ČTK/PR autor: Global Sport

Pětačtyřicetiletý Balzer je vicemistrem Evropy v běhu na 110 metrů překážek z roku 1998, má bronz z překážkářské šedesátky na halovém mistrovství světa 1999 a byl v semifinále na olympijských hrách v Sydney 2000. Škraloupem na jeho kariéře je dopingový nález z roku 2001 na anabolický steroid nandrolon a následný dvouletý zákaz činnosti. I kvůli tomu ukončil kariéru a od roku 2003 se věnuje trenérské práci.

"Rozmýšlela jsem se nad variantou český a zahraniční trenér. Nebude to úplně snadné, ale pro mě to bude nová motivace, nové způsoby tréninku a já věřím, že to pomůže," uvedla Hejnová. "Dala jsem hodně na svoje pocity. Když jsem ho poprvé osobně poznala, působil na mě sympaticky, měl načtené moje závody, přednosti, chyby, věděl o mně opravdu hodně. Vystudoval psychologii, mohlo by to fungovat a rozhodla jsem se pro něj," řekla.

Kontakt na Balzera Hejnové zprostředkovala bývalá česká běžkyně Helena Fuchsová, která závodila s Anjou Rückerovou, vicemistryní světa na čtyřstovce ze Sevilly 1999 a nynější Balzerovou přítelkyní. "Trenéry v Čechách znám a vím, jak většina z nich trénuje. Znám se s nimi osobně, takže jsem se ani nemusela s nimi scházet. Chtěla jsem se poohlídnout za hranicemi," uvedla Hejnová.

Je nám líto, video expirovalo.
Hejnová se musí sžít s novým prostředím i jazykem

Dva týdny bude trénovat v německém Hofu nedaleko českých hranic, na jeden týden vždy přijede Balzer do Prahy. "Budeme mít také společná soustředění. Bude to asi náročné hlavně na cestování, ale není to daleko," uvedla překážkářka.

Hejnová se může těšit na nové metody tréninku. Bude pracovat hlavně na rychlosti. "Už mám za ty roky naběháno dost, navíc v mém věku se rychlost už těžko zlepšuje, takže snad to bude fungovat," uvedla devětadvacetiletá Hejnová. "Jsem přizpůsobivá," věřila, že jí nový trénink bude vyhovovat.

Spolu budou komunikovat anglicky, ale Hejnová slíbila, že se bude učit i německy. "Koupila jsem si němčinu pro samouky," prozradila. "Budu tam (v Německu) dost často, tak snad bude prostor se naučit a něco pochytit," řekla Hejnová, která bude mít v Německu ubytování přímo v lázeňském domě a k dispozici tak i ideální možnosti regenerace.

Balzer byl nabídkou překvapen. "Musel jsem si to přečíst třikrát," podotkl s úsměvem. Za cíl si dal odbourat problém nové svěřenkyně s achilovkou a pracovat na rychlosti a technice přeběhu překážek. "Aby jí závodění zase přinášelo radost," řekl vystudovaný psycholog. "Je to pro mě velká zodpovědnost," dodal.

Česká překážkářka se nezabývala jeho dopingovou minulostí a začala věřit v jeho schopnosti. "Já to nějak neřešila, je to prostě historie. Takových lidí a trenérů je nespočet. Já to beru jako minulost, co nějak neřeším," komentovala dopingový prohřešek nového trenéra.

Hejnová se s koučem nedomluvila na časovém horizontu spolupráce. Buď to prý půjde, nebo ne. Halovou sezonu tak absolvuje pro radost a zkusí si také 60 metrů překážek právě kvůli rychlosti. "Pro mě je prioritní léto," řekla. Chybět jí ale bude česká skupina, v té německé bude lídrem mladých překážkářek. "Už mám dost zkušeností, abych to zvládla," dodala.

Zdroj
ČTK, ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články