Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Branky, body, vteřiny

Handicapovaný Pistorius zaběhl opět limit pro OH

Pretoria (JAR) - Nejznámější tělesně postižený sportovec Oscar Pistorius zaběhl podruhé limit na 400 metrů a má velkou šanci jako první handicapovaný atlet startovat na olympijských hrách. Na domácím mítinku v jihoafrické Pretorii pokořil nominační kritérium 45,30 sekundy o jednu desetinu. Podle pravidel národní federace musí limit zaběhnout ještě jednou v zahraničí.

Oscar Pistorius
zdroj: Getty Images

Pistorius má odmala amputované nohy pod koleny a závodí s karbonovými protézami, které byly dlouho důvodem sporu, zda může závodit se zdravými sportovci. Před čtyřmi lety mu sportovní arbitráž v Lausanne dala svolení. Na hry v Pekingu se Jihoafričan nekvalifikoval, loni v Koreji však už běžel na mistrovství světa a pomohl štafetě vybojovat stříbrné medaile.

V létě v Londýně chce startovat na olympiádě i paralympiádě. Limit pro OH už loni v Itálii zaběhl, ale musel to zopakovat. Dnes se mu to povedlo podruhé a potřebuje totéž zvládnout ještě jednou na některém zahraničním mítinku.



"Jsem přešťastný. Když jsem v cíli viděl čas 45,20, byla to kouzelná chvíle. Teď doufám, že mě olympijský výbor nominuje," prohlásil pětadvacetiletý majitel čtyř zlatých medailí z paralympijských her na tratích 100 až 400 metrů.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články